“BU KADAR TURİZM FAZLA. SABRIMIZ TAŞTI”

0

“BU KADAR TURİZM FAZLA. SABRIMIZ TAŞTI”

İspanya’ya bağlı Kanarya adalarında on binlerce kişi, takım adalara gelen turist sayısının kısıtlanması için protesto gösterisi yaptı.

Kanarya Adaları’nın başkenti Tenerife adasındaki Santa Cruz kentinde 60 bin kişinin katıldığı protesto gösterisinde “Burada insanlar yaşıyor”, “Adalarımızın ölmesini istemiyoruz” pankartları taşıdılar. Kanarya Adaları’nda yaşayanlar aşırı turist varlığının çevresel etkilerinin yanısıra turizmin adalarda başta kiralar ve ev fiyatları olmak üzere hayatı pahalılaştırmasından da şikayetçiler. Mesajlarının turistlere değil, turizm modeline yönelik olduğunu belirtiyorlar. Göstericiler, adaların doğal kaynaklarının ve sabırlarının tükenmekte olduğunu belirttiler. Uygulanan turizm modelini yozlaşmış ve yıkıcı olarak tanımladılar. 


Kanarya Adaları Başkanı Fernando Clavijo, bölgenin İspanya’nın en önemli turizm merkezi olmasından gurur duyduğunu ancak gelen turist sayısının ve açılan otel sayısının kontrol altında olması gerektiğini söyledi.

Küçük adacıklar hariç toplam 7 adadan oluşan Kanarya Adaları’nın nüfusu 2 milyon 200 bin kişi. Kanarya Adaları’nı geçen yıl 14 milyon turist ziyaret etmişti. Turizm, adaların gayri safi hasılasının %35’ini oluşturuyor.

Kanarya Adaları’nın 2023’te turizmden elde ettiği toplam tahmini gelir 18 milyar euroyu buluyor.