Doktor Mıchael Mosley D vitaminini kutsuyor!

0

Doktor Mıchael Mosley D vitaminini kutsuyor!

Doktor Mıchael Mosley:i, Daily Mail için yazdı.

“Takviyelere inanmıyorum – bunun dışında, artık tüm yıl boyunca almaya başladım…

Genel olarak çok fazla takviye alma taraftarı değilim çünkü ihtiyacınız olanın çoğunu sağlıklı bir beslenmeden alabileceğinizi düşünüyorum.

Ancak D vitamini için bir istisna yapıyorum. Yüksek dozların sadece kolon kanseri riskini değil aynı zamanda demans riskini de azalttığını gösteren son çalışmalarla birlikte, artık normal dozdan daha yüksek bir doz alıyorum – ve onu da alıyorum bütün sene boyunca.

Güneşin zayıf olduğu kış aylarında, her zaman NHS tavsiyelerine uydum ve günlük bir tablet yuttum çünkü D vitamininin birçok nedenden dolayı çok önemli olduğunu biliyorum.

Ancak genellikle yılın bu zamanlarında, güneşin güçlü olduğu ve yazın iyice yaklaştığı zamanlarda almayı bırakırım. Sonuçta, her ikisi de D vitamini açısından zengin olan çok sayıda yağlı balık ve yumurta yiyorum ve aynı zamanda birçok yürüyüşe de çıkıyorum, bu nedenle D vitamini seviyelerimin iyi seviyede olması gerekiyor.

Ancak bu yıl bu takviyeleri almaya devam edeceğim.

Bunun bir nedeni, sürpriz bir şekilde, her yıl yaşlanıyorum ve araştırmalar, yaşlandıkça vücutlarımızın yiyeceklerden D vitamini alma konusunda daha az etkili hale geldiğini ve cildimizin de güneş ışığını bu besine dönüştürme konusunda daha az verimli hale geldiğini gösteriyor.

Bu ve yaşlı insanların kapalı mekanlarda veya gölgede daha fazla zaman geçirme eğiliminde olmaları, D vitamini eksikliğinin 60’lı yaşların üzerinde, özellikle de koyu tenliyseniz yaz aylarında bile çok yaygın olduğu anlamına geliyor.

Peki hangi dozu almalısınız? İşte bu noktada işler daha da tartışmalı hale geliyor. NHS günde 10 mikrogram (mcg) veya 400 uluslararası birim (IU) D vitamini tüketmenizi önerirken, ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüleri 15 mcg ve 70 yaşın üzerindeyseniz 20 mcg önermektedir.

25 mcg (1.000 IU) alıyorum; bu, güvenli kabul edilen sınırlar dahilinde (NHS’ye göre yetişkinler için günde 100 mcg’nin veya çocuklar için 50 mcg’nin altında) ancak çalışmaların ihtiyacınız olduğunu gösterdiği doz türlerine daha yakın. Enfeksiyonları, kanserleri ve hatta belki de demansı önlemek için kullanın.

1920’lerdeki keşfinden bu yana D vitamininin en iyi bilinen rolü, vücudun kalsiyum emilimini artırarak kemiklerinizi sağlıklı tutması olmuştur.

Son yıllarda bilim insanları neredeyse tüm hücrelerimizde D vitamini reseptörleri bulunduğunu keşfettiler; bu da D vitamininin yararlılığının kemiklerin çok ötesine uzandığını gösteriyor.

Ancak kolon kanserini önlemek ve beyin sağlığını korumak gibi bu alanlardaki faydalardan yararlanmak için rutin olarak önerilenden daha yüksek dozlara ihtiyacınız olduğuna dair giderek artan kanıtlar var.

Örneğin, konu kanser olduğunda Science dergisinde yayınlanan çok yeni bir çalışma, yüksek dozda D vitamini almanın işe yarayabileceği yollardan birinin, özellikle büyümeyi önlemede iyi olan bağırsak bakteri türlerini artırmak olduğunu gösterdi. bağırsak kanserlerinden. Londra’daki Francis Crick Enstitüsü’ndeki araştırmacılar farelere D vitamini açısından zengin bir diyet verdiklerinde, bu durum Bacteroides fragilis seviyelerini artırdı ve bu bakterinin daha yüksek seviyeleri onları kolon kanserine karşı daha iyi korudu.

anda yüksek dozda D vitamini almanın insan bağırsağında aynı etkiye sahip olduğuna dair net bir kanıt bulunmamasına rağmen, bunun kolon kanserini tedavi etmek için kullanılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Örneğin 2017’de kemoterapi gören ileri evre kolon kanserli 139 hasta üzerinde yapılan bir araştırma, yüksek dozda D vitamini (100 mcg) alanların ölme veya hastalıklarının ilerleme olasılığının yüzde 36 daha az olduğunu ortaya çıkardı. iki yıllık çalışma boyunca düşük dozda (10 mcg) olanlardan daha fazla. Cesaretlenen ekip, yüksek dozda D vitamininin hastalığın yavaşlatılmasına ve hatta önlenmesine yardımcı olup olamayacağını araştıran daha büyük ve daha uzun bir çalışma yürütüyor.

Bu arada, D vitamininin demansı geciktirmedeki etkisine dair kanıtlar da artıyor.

Geçen yıl Exeter Üniversitesi tarafından ABD Ulusal Alzheimer Koordinasyon Merkezi’nde (hastalık hakkında veri toplayan bir proje) görev alan 12.000’den fazla kişinin beyinlerinin incelendiği büyüleyici bir çalışma vardı.

Araştırmanın başlangıcında hastalar ortalama 71 yaşındaydı ve demans hastası değildi; üçte birinden biraz fazlası (yüzde 37) düzenli olarak D vitamini takviyesi aldıklarını söyledi. D vitamini hayranları, önümüzdeki on yıl içinde takviyeyi alanların demans hastalığına yakalanma olasılığının yüzde 40 azaldığını duymaktan memnuniyet duyacaktır.

Bunun nedeni, D vitamininin beyinde demansla bağlantılı olan amiloid ve tau adlı iki proteinin birikmesini önlemeye yardımcı olduğunun gösterilmesi olabilir. Ayrıca demans için başka bir tetikleyici olan inflamasyonun azaltılmasına da yardımcı olur.

Her ne kadar zorlayıcı olsa da, bu, takviyeyi alan kişilerin plasebo grubuyla karşılaştırılacağı uygun bir randomize kontrollü çalışma değildi ve hastaların hepsi çok farklı dozlardaydı, bu da bu sonuçların yorumlanmasını zorlaştırıyor.

Bu nedenle, Exeter Üniversitesi araştırmacıları demans geliştirme riski taşıyan hastalarla rastgele yüksek dozda D vitamini (100 mcg) takviyesi veya plaseboya dağıtmayı içerecek bir deneme yürütüyorlar. Sonuçlar yayınlanınca sizi bilgilendireceğim.

Bu arada ihtiyacınız varsa takviye alın (özellikle mevcut sağlık sorunlarınız varsa mutlaka doktorunuza uygun dozu sorunuz) ve yaz aylarında en az on gün harcayarak aldığınız D vitamini takviyesinin tüm avantajlarından yararlanın. Günde birkaç dakika dışarıda, kolları sıvamış halde”