Çin, 4/3  öldürücü yeni bir virüse gebe: Langya!

0

Çin, 4/3  öldürücü yeni bir virüse gebe: Langya!

Covid-19 tamamen ortadan kalkmamış ve yeni maymun çiçeği salgını endişeleri artırmış olduğu bir ortamda Çin’de yeni bir tür hayvan kaynaklı virüs rapor edildi.

Ülkenin resmi medyasının Salı günü bildirdiğine göre, Henipavirus – ‘Langya’ henipavirus (LayV) olarak da bilinir – şimdiye kadar doğu Çin’in Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişiye bulaştı.

Adı geçen illerdeki ateşli hastalardan alınan boğaz örneklerinde Langya virüsüne rastlandı.

Virüs, şiddetli enfeksiyon durumunda insanların dörtte üçünü öldürdüğü bilinen bir virüs ailesinden geliyor.

Bununla birlikte, şu ana kadar yeni vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmadı ve çoğu, grip benzeri semptomlardan muzdarip hastalarla hafiftir.

Şu anda Langya virüsü için herhangi bir aşı veya tedavi mevcut değildir ve tek çözüm, zoonotik hastalığa ilişkin komplikasyonları yönetmek için destekleyici bakımdır.

Virüs hakkında ne biliniyor?

Daha önce yayınlanan bir araştırma, Langya virüsünün ilk olarak 2019’da insanlarda tespit edildiğini ve son vakaların çoğunun bu yıl rapor edildiğini ortaya koydu. Mail Online tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çinli uzmanlar hala virüsün bir kişiden diğerine yayılıp yayılmayacağını anlamaya çalışıyor .

Araştırmacılar, hastalarda virüsün semptomlarını izledikten sonra en yaygın olanın ateş olduğunu buldu. Bunu öksürük (yüzde 50), yorgunluk (yüzde 54), iştahsızlık (yüzde 50), kas ağrıları (yüzde 46) ve kusma eğilimi (yüzde 38) izledi.

Ayrıca Çinli araştırmacılar, virüsü Henan ve Shandong eyaletlerinde bulunan 262 kır faresinden 71’inde – köstebek benzeri küçük bir memeli – buldular. Mail Online raporuna göre, virüs köpeklerde (yüzde 5) ve keçilerde (yüzde 2) tespit edildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here