Çiftçiye büyük darbe. Sulama suyuna % 110 zam geldi!

0

Çiftçiye büyük darbe. Sulama suyuna % 110 zam geldi!

Mazot, gübre, tohumdan sonra çiftçiye bir darbe daha geldi.

Bursa Yenişehir’de yüksek maliyetler karşısında üretemez hale gelen çiftçiler, son olarak, sulama suyuna yapılan yüzde 110 oranındaki artırıma isyan etti.

Çiftçiler, “Toprak boşta çiftçi borçta”, “Destek verin üretelim, ithalata son verin”, “Biz üretmezsek Türkiye aç kalır”, “Köylü milletin efendisidir” dövizleri ile yapılan su artırımının Bakanlık tarafından geri alınmasını istedi.

Artan maliyetlerden şikayet ederek Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye seslenen bir çiftçi, “Mazot değerli, gübre değerli artık. Devlet bize yardımcı olsun. Tarım Bakanım, rica ediyorum bize yardımcı ol. Bildiğiniz üzere değil, biz ikişer bin lira aylık alıyoruz. Bununla ne yapabiliriz? Tarım Bakanım ne olur bu yıllık bizden su parasını bizi kurtaracak biçimde alın ki mağdur etmeyin.” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Ziraat Odaları Vilayet Uyum Lideri Sadi Aktaş, şöyle konuştu:

*Pandemiye karşın siz çiftçilerimiz 84 milyon vatandaşımızı doyurmak için ziyan etseniz de üretmeye devam ettiniz. Bugün dünyada aç kalma korkusu yaşanırken biz hala ‘ülkemizi doyuracağız’ diyoruz.

*Biz üretimden çekilirsek ‘ülkedeki herkes sorun yaşayacak’ diyoruz. Artan maliyetlere karşın üretmeye devam ediyorsak karşılığında para kazanmamız gerekiyor. Para kazanamadığımız için buradayız.

“Bu Sulama Birliği’ni bizler kurduk” diyen Aktaş, “Beni aradılar dediler ki, ‘Başkanım biz ziyan ediyoruz. Artırım yapmamız lazım’ tamam da bu artırımı yaparken yapılan yüzde 110‘luk artırım yapın demedik ki. Suyu 26 kuruştan 56 kuruşa çıkardınız. Bu artırımlar çiftçi için çok makûs bu kaidelerde üretim yapamaz hale geldik. Yapılan artırımın geri alınmasını istiyoruz” sözlerini kullandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here