BU ORAN EPEY YÜKSEK! UYKU YETERSİZLİĞİ KADINLARDA KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ %75 ARTIRIYOR

0

BU ORAN EPEY YÜKSEK! UYKU YETERSİZLİĞİ KADINLARDA KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ %75 ARTIRIYOR

ABD’nin Pennsylvania, Michigan ve Alabama eyaletlerindeki 3 üniversiteden bilim insanlarının ortak araştırmasında, genelde günde 7 saatten az uyuyan kadınlarda kalp krizi, inme ve miyokard enfarktüs riskinin ciddi oranda arttığı sonucuna varıldı.

Pittsburg, Michigan ve Alabama üniversitelerinden kadiyologlar, halk sağlığı uzmanları ve pskiyatristlerin yaptığı çalışma, Journal Circulation adı bilim dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, 42 ila 52 yaşları arasındaki 2,964 kadının uyku alışkanlıklarını ve sağlık sonuçlarını değerlendirdiler.

Katılımcılar menopoz öncesi veya erken menopoz dönemlerini yaşayan kadınlardan seçildi. Hormon tedavisi görmüyorlardı ve kalp hastalıkları da yoktu. Araştırmada 22 yıl boyunca, katılımcılar toplam 16 sağlık kontrolünden geçtiler. Uykusuzluk durumları, uyku alışkanlıkları depresyon, sıcak basması gibi sorunlar hakkındaki anket sorularını da yanıtladılar. Bu kontrollerde ve anketlerde boyları, kiloları, kan tahlilleri ve varsa kalp hastalıkları da kayıt altına alındı.  O arada katılımcı kadınların yaklaşık dörtte biri düzensiz uykuya dalma, gece uyanma veya planlanandan daha erken uyanma gibi uykusuzluk semptomları yaşadıklarını bildirdiler.

Elde edilen sonuçlara göre, sürekli olarak yüksek uykusuzluk sorunu yaşayan ve geceleri beş saatten az uyuyan bireyler, % 75 daha yüksek kalp hastalığı riskine sahipti.

Araştırmayı yapan bilim insanları, tıp camiasında artık uyku sorunlarının da genel kardiyovasküler sağlık yönetiminin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Dünya çapında kardiyo vasküler hastalıklar, özellikle orta yaştaki kadınlarda birincil ölüm sebebi niteliğini koruyor.