RUS MUHALİF POLİTİKACI HAPİSTE ÖLDÜ

0

RUS MUHALİF POLİTİKACI HAPİSTE ÖLDÜ

Rusya’nın önde gelen muhalif liderlerinden Alexei Navalny, hapishanede öldü. Ajanslar, haberi hapishane yetkililerine dayanarak verdiler.

Navalny, 19 yıl hapis cezasıyla Rusya’daki en zorlu hapishanelerinden biri olan Kuzey Kutbu ceza kolonisinde tutuluyordu.

Yamalo-Nenets bölgesindeki hapishanenin yönetimi yaptığı açıklamada, Navalny’nin bir yürüyüş sırasında “kendini iyi hissetmediğini ve bilincini kaybettiğini” bildirdi. Açıklamada acil bir sağlık ekibinin hemen çağrıldığı ve canlandırma çabalarının sonuç vermediği belirtildi; “acil servis doktorları mahkumun öldüğünü açıkladılar ve ölüm nedeni belirleniyor” denildi.

Alexei Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en keskin muhaliflerinden biri olarak biliniyor.

48 yaşında ölen Navalny, muhalif olarak öne çıkmasından itibaren yargı soruşturmalarıyla karşı karşıya kaldı. 2013 ve 2014 yıllarında iki kez hapis cezası aldı bu cezalar ertelendi.

Alexei Navalny, 2016 yılında 2018 Rusya devlet başkanlığı seçimleri için kampanya başlattı ancak kampanyasının başında seçimlerden yasaklandı.

Navalny, Rusya’nın Geleceği Partisi’nin kurucuları arasındaydı. 2019-2021 yılları arasında partinin liderlerliğini de yaptı.

Rus muhalif lider, 2020 yılında zehirlendi; Almanya’nın Başkenti Berlin’e nakledildi. 1 aylık tedaviden sonra taburcu edildi. 2021 yılında Rusya’ya dönen Navalny, tutuklandı ve ertelenmiş hapis cezalarına ilişkin koşulları ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanarak 19 yıl hapse mahkum oldu.