Atatürk Kültür Merkezi 13 yıl sonra yarın yeniden ‘perde’ diyecek

0

Atatürk Kültür Merkezi 13 yıl sonra yarın yeniden ‘perde’ diyecek
İkonik yapısını ve karakteristik özelliklerini koruyarak yenilenen AKM’de kültür sokağı, iki katlı kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkanı ve restoranlar da bulunuyor

İstanbul’da 13 yıldır kapalı olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yarın açılıyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi yenilenen yüzüyle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Sinan Operası ile “perde” diyecek olan yeni AKM, İstanbul kent yaşamının ikonik yapıları arasında yer alıyor.

1946 yılında opera binası olarak temeli atılan yapı, 1969 yılında tamamlandı. O zamanki adı İstanbul Kültür Sarayı olan bina, 1970 yılında çıkan yangında hasar gördü. Yapılan tadilat çalışmalarının ardından yapı bu kez Atatürk Kültür Merkezi adıyla 1978’de yeniden açıldı.

AKM, uzun yıllar İstanbul’un en önemli sanat merkezi olarak faaliyet gösterdi.

İlk yapının mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu imzasını taşıyan yeni AKM, ikonik yapısını ve karakteristik özelliklerini koruyarak yenilendi. Eski AKM’deki seramik sanatçısı Sadi Diren duvarı bire bir yeniden yapıldı.

Opera fuayesindeki döner merdivenin de aslına sadık kalındı. Yenilenen AKM’nin girişinde yer alan çelik kontrüksiyonlu dev küre, 15 bin özel seramik parçasından oluşuyor. Kürenin içerisindeyse dev bir opera salonu bulunuyor.

2 bin 40 kişilik izleyici, 118 kişilik de orkestra kapasitesine sahip salonda sahne mekaniği ve sistemleri anlamında dünyanın en önde gelen teknolojisi kullanıldı.

Yeni AKM’nin içerisindeki salonlar aynı zamanda akustik konser salonu olarak da tasarlandı. AKM’de 4 bin 500 metrekare fuaye alanı, modern dizayn edilmiş prova salonları, çalışma atölyeleri ve ofisler de yer alıyor. İkinci bölümünde büyük bir tiyatro salonu bulunuyor. 805 kişilik kapasitesi bulunan salon, tiyatro salonunun yanı sıra çok amaçlı salon olarak da planlandı.

95 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bina 5 bloktan oluşuyor. İçerisinde kültür sokağı olarak adlandırılan bir yaşam alanı da tasarlanan yapıda, iki katlı bir kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkanı ve restoranlar da bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here