Açtılar kutuyu. Sadece gizli servet değil, iki yüzlülük de çıkıyor

0

Açtılar kutuyu.

Sadece gizli servet değil, iki yüzlülük de çıkıyor

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICIJ’in Pandora Belgeleri çalışması, dünyanın önde gelen liderlerinin gizli hesaplarını ortaya çıkarmakla kalmıyor; çifte standartlarını veya başka bir deyişle iki yüzlülüklerini de gösteriyor.

Örnek: Ürdün Kralı II. Abdullah. Pandora Belgelerine göre Kral Abdullah, Karayipler’deki gizli offshore hesabı aracılığıyla güneydoğu İngiltere, ABD Washington D.C. ve Kaliforniya Malibu’da toplam 100 milyon dolar değerinde 15 mülk aldı.

 Ürdün Kralı Abdullah II bin-el Hüseyin

YOLSUZLUK VE GİZLİ HESAPLARLA MÜCADELE EDECEKTİ.

Oysa Kral Abdullah’ın 2020’de atadığı başbakan, göreve gelir gelmez yolsuzluklarla mücadele edeceklerini bu mücadeleye içinde gizli sınır ötesi yatırımların da bulunduğunu açıklamıştı.

 Ürdün Prensi Hamza bin Hüseyin

Kral’ın gizli hesaplarının ve gizli mülk edinmesinin ortaya çıkmasıyla çifte standart niteliğindeki başka olaylar da hatırlandı. Kral Abdullah’ın, babası Kral Hüseyin’in 4’üncü eşinden (Kraliçe Nur) olma üvey kardeşi Prens Hamza bir süre önce hükümeti yolsuzluk yapmakla suçlamıştı. Kral Abdullah da Prens Hamza’yı ev hapsine aldırmıştı. Prens’in Kral’a karşı komplo kurduğu iddia edilmişti. Hamza sonra affedilmiş ama 2 “suç ortağı” mahkeme kararıyla hapsedilmişti.

BELGELERİN YAYIMLANDIĞI WEB SİTESİ BLOKE EDİLDİ

Ürdün Kraliyet Sarayı, Kral’ın offshore hesaplarının ortaya çıkmasına ilişkin yorum yapmayı reddetti. Buna karşılık Abdullah’ın avukatları, Kral’ın söz konusu hesaplardaki parasının kamu kaynakları değil, kendi serveti olduğunu açıkladılar. O arada Ürdün’de Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun web sitesi bloke edildi.

Offshore hesaplarında para bulundurmak, bu hesaplar aracılığıyla mülk edinmek Ürdün’de de yasa dışı değil. Ancak, evrensel anlamda bu tercih, vergiden, kamu denetiminden, şeffaflıktan ve hesap vermekten kaçmanın yolu olduğu için ahlaki bir sorun olarak kabul ediliyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICIJ, küresel çapta 14 offshore şirketindeki 12 milyon dosyaya ulaşmış, halen görevde veya eski 35 liderle 300 üst düzey kamu görevlisinin gizli hesaplarını hesap ve mülk edinme işlemlerini ifşa etmişti.

Haber: Oğuz HAKSEVER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here