Kedi ve Köpeklerde Deri Sorunları

0
Kedi ve Köpeklerde Deri Sorunları
Kuru mamalar ve konserveler doğru seçilmediğinde ve dışarıdan bazı takviyeler yapılmadığında deri ve kıl sorunları kaçınılmaz olmaktadır.” 
Bu yazıma 2021 yılının tüm dünyaya, insanlığa, doğaya ve tüm canlılara huzur, barış, koruma ve sevgi getirmesi dileğiyle başlıyorum.
Aslında yazımda bahsedeceğim konu, bir önceki yazımın devamı niteliğinde olacak. Kedi ve köpeklerde derinin sağlıklı olup olmadığı üzerini kaplayan kılların görüntüsü ile yakından ilgilidir.
Her deri problemi özellikle kıl yapısının bozulmasıyla birlikte kendini gösterir. Kıl ve deri yapısını bozan başlıca etkenleri; yetersiz ve hatalı beslenme, enfeksiyonlar, parazit ve mantarlar, kimyasallar ve yaralanmalar olarak sıralayabiliriz. Kısaca bu konularda sizleri bilgilendirmek isterim.
Yetersiz ve hatalı beslenme en temel ve ilk olarak ele alacağımız etkendir. Kentin yapay yaşamı içerisinde evlerde ve sokaklarda beslenen hayvanlar, doğal yaşamda tercih ettikleri beslenme şansına sahip olamayabilirler. Özellikle ev hayvanlarında tercih edilen pratik bir beslenme yöntemi olan, kuru mamalar ve konserveler doğru seçilmediğinde ve dışarıdan bazı takviyeler yapılmadığında deri ve kıl sorunları kaçınılmaz olmaktadır. Bu hayvanlar doğal beslenme içgüdülerini kullanamadığından, bizim tercihlerimiz doğrultusunda sağlıkları için zararlı olabilecek birçok gıdayı besin olarak almakta, bu durum uzun süreli devam ettiğinde deride kaşıntı, kıllarda dökülme ve egzamatöz deri hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Pek çoğumuzun da hoşuna giden, ancak sürekli ve çokça tüketilmesinin önerilmediği birçok şarküteri ürünü, hazır gıdalar ve paket ürünler hayvanlarında ilgisini çekmekte, ancak bu tür ürünleri onlara temel gıda ya da ödül olarak vermek bizleri mutlu ederken, onları hasta etmektedir. Her hayvan ırk özelliğine, yaşına, yaşam koşullarına, hatta cinsiyetine göre beslenme ve doğru gıda alma ihtiyacı göstermektedir. Dolayısıyla, gerek ev gerekse sokakta baktığınız hayvanlarınıza en uygun ev yemeği ve/veya hazır gıdaları seçmek için veteriner hekiminizden görüş almanız uygun olacaktır.
İkinci bir neden, deride oluşacak deri enfeksiyonları, parazit ve mantarlardır. Deri enfeksiyonları, derinin yaralanması, pire veya kene ısırmaları, mantarların deri bütünlüğünü bozması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Özellikle dış parazitler nedeniyle hayvanın kendini kaşıması sırasında tırnaklarıyla açacağı yaralar ve tırnaklarda bulunan mantar sporlarının ve bakterilerin bu bölgelere bulaşması mix deri enfeksiyonlarını başlatır. Hayvanlardaki iç parazitlerde, gıdalarda bulunan ve derinin sağlıklı olması için gerekli birçok vitaminin ve mineralin emilmesini engelleyerek, deri yapısının bozulmasına, kaşıntıya, kıl dökülmesine ve dermatitlere neden olacaktır. Bu tür deri problemleri hayvanlarınıza acı verecek, onları mutsuz ve huzursuz edecektir. Her gün derinin ve kılların kontrol edilmesi ve fırçalanması bu tür sorunları erken tespit etmenizi sağlayacaktır.
“Doğru ve yeterli beslenen hayvanların derileri, mantar, parazit, deri enfeksiyonları ve yaralanmalara karşı doğal bir dirence sahiptir.”
Kıl ve deri bütünlüğünü bozan diğer bir neden ise, özellikle çok hayvan beslenen evlerde onların birbirleriyle oynamaları ya da kavga etmeleri esnasında, diş ve tırnak yaralanmalarına neden olmasıdır. Kimyasal bir maddeye temas etmeleri ya da sivri, kesici bir cisimle yaralanmaları sonucunda da deri ve kıllarda ciddi hasarlar ortaya çıkabilmektedir. Aynı nedenlerle sokak hayvanlarında da bu tür deri problemleri sıkça yaşanmaktadır.
Aslında ilk bahsettiğimiz yetersiz ve hatalı beslenme sonraki saydığımız tüm olumsuzluklara kapı aralar.
Doğru ve yeterli beslenen hayvanların derileri, mantar, parazit, deri enfeksiyonları ve yaralanmalara karşı doğal bir dirence sahiptir. Kürklerinin her gün uygun fırçalarla fırçalanması, yaşam alanlarının temiz ve hijyenik tutulması, kıl ve deri bakımında kullanılan malzemelerin doğru seçimi, iç ve dış parazitlerinden korunmaları gereklidir. Bunları yaparken veteriner hekiminizden profesyonel destek ve bilgi almanızı tavsiye edeceğim.
Sizlere, biz veteriner hekimlere sıkça sorulan konularda da küçük bazı bilgi notları vermek isterim. Kedi ve köpeklerden insanlara geçebilecek ciddi bir deri hastalığı bulunmamaktadır. Ancak kedilerden bazı mantar türleri insanlara geçebilir. Özellikle mantar şüphesi olan kedilerle temastan sonra temizliğe dikkat etmek doğru olacaktır. Bu tür mantarların agresif bir yayılma ve bulaşma özelliği olup, kedinin derisinde sizlerin de görebileceği lezyonlar oluşturur, bu da hastalığın tanısını kolaylaştırır. Bu doğrultuda şüphelendiğiniz taktirde, veteriner hekiminizle görüşmeniz uygun olacaktır. Bunun dışında pireler ve keneler kıl yapısının özelliği ve vücut ısılarının yüksek olması nedeniyle hayvanınızı tercih edecektir. Hatta, dikkat etmezseniz özellikle pireleri sizler de onlara taşıyabilirsiniz. Dolayısıyla, onların gezinti ve yaşam alanlarını doğru seçmeniz ve sizlerin de bu tür parazitlerin olabileceğini düşündüğünüz yerlerden uzak durmanız bu konudaki alabileceğiniz basit ve işe yarar bir önlem olacaktır.
Biz önceki yazımda belirttiğim gibi aşırı, sık yıkamayı ve tıraşı özellikle kedilerde zorunlu olmadıkça hiç tavsiye etmem. Özellikle kediler kendilerini yalayarak temizlediklerinden, bu tür işlemler onların doğasından gelen bu özelliklerini bırakmalarına yol açabilir. Ayrıca, banyo sonrası, derinin doğru ve yeterli olarak kurulanmasını kedilerde yapmanız çok zor olduğundan, kedilerin enfeksiyona yakalanma riskleri doğacaktır. Kedi ve köpeklerde sık yıkama, deri bütünlüğünü bozarak deri hastalıklarına da yol açabilecektir.
Bir başka husus, giydirdiğiniz kıyafetlerde kumaşların seçiminin uygun olduğundan ve yeterli hijyen şartlarını sağladığınızdan emin olmanızdır. Ayrıca, gerekmedikçe kıyafet giydirmemenizi öneririm. Kıyafetlerdeki yanlış uygulamalar, deri sorunlarına davetiye çıkaracaktır.
Sonuç olarak tüm bu önlemlere dikkat etmeniz, deri sorunlarının oluşumunu engellemenizi sağlayabilecektir. Bugünkü yazımızı da Nazım Hikmet’ten bir şiirle noktalarken, tekrar 2021 yılının tüm dünyaya sağlık ve huzur getirmesini dilerim.
Masalların Masalı
… 
Su başında durmuşuz.
Su serin,
Çınar ulu, 
Ben şiir yazıyorum.
Kedi uyukluyor
Güneş sıcak.
Çok şükür yaşıyoruz.
Suyun şavkı vuruyor bize
Çınara bana, kediye, güneşe bir de
ömrümüze…
 
Nazım Hikmet

Teoman ASLAN/Veteriner Hekim

TeomanASLAN/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 02 Ocak 2021

 
#kedileredemantar #köpeklerdemantar #hayvanlardaenfeksiyon #hayvanlardasağlıksızkıl #kedilerdepire #kötümama 
#kediköpekderisorunu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here