Prof. Dr. Atıf AKDAŞ ‘Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, belirtileri ve korunma yolları’

0
Kent Sağlığı

 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, belirtileri ve korunma yolları

Bu Hafta Konuğumuz ; Prof.Dr.İbrahim Çevik Emekli Öğretim Üyesi, Nazif Bağrıaçık Kadıköy Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi

A.A / Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

  • Bel soğukluğu
  • HPV_Genital Siğiller
  • Herpes  Genital Ülser
  • Frengi- Sifiliz
  • Hepatit B
  • Molloscum
  • Aids

A.A Bel Soğukluğu (Gonokokkal Üretrit) belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Hastalığın kuluçka süresi 3-10 gündür, ancak farklı sürelerde söz konusudur (12 saat, 3 ay gibi). %40-%60 bulgu vermeyebilir. Sarı-yeşil renkte akıntı en sık görülen belirtisidir. Külotta leke bırakır. İdrarla birlikte yanma, sık idrara gitme gibi idrar yolları iltihabı bulguları da verir. Akıntı başladıktan sonra eşine ya da partnerine cinsel ilişki ile bulaşabilir. Eşlerin tedavisi prensibi ile her iki tarafında tedavi edilmesi gerekir.

*KORUNMA,  Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi bel soğukluğu hastalığından bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (çok sayıda partneri olan) ilişkiye girmekten kaçınmaktır. Ancak belirgin şekilde şüpheli olmayan birisi ile de cinsel ilişkide hastalık bulaşabileceği hatırlanmalıdır.

HPV  Genital Siğil veya Kondilom nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV) insanlara genellikle cinsel yolla bulaşan, genital bölgede siğil  (diğer adı ile kondilom) yapabilen bir virus hastalığıdır.

Genital Siğiller, HPV  Virüsü Erkeklerde Ne Şekilde Bulaşır  Ve Yayılır?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

HPV enfeksiyonu en sık cinsel ilişki sırasında bulaşır. Son yıllarda özellikle bu hastalığın görülme oranının giderek arttığını gösteren bir çok rapor  ve yayın vardır. HPV enfeksiyonu ile ilgili en önemli risk faktörleri yaş ve cinsel  partner sayısıdır. Hastalık en çok aktif cinsel dönemde görülür. Çok bulaşıcı bir virüstür, yalnızca genital bölgelerin yakın teması ile veya umumi tuvaletlerden bile bulaşabilir. Bu hastalığı diğer cinsel temasla bulaşan hastalıklardan ayıran en önemli farkı günlük yaşantısını etkileyen ŞİKAYET OLUŞTURMAZ. Çoğu kişi bu siğilleri taşıdığını bilir ama durumun ciddiyetinden haberdar değildir. Bu nedenle de doktora tedavi için başvurmaz.

 

Erkeklerde Genital Bölgede, Anüste  Ve Penisteki Siğiller Nasıl  Ve Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Bu hastalığın tedavisinde amaç görünen ve görünmeyen lezyonları tümüyle ortadan kaldırarak tekrar oluşma riskini ve bulaştırıcılığının azaltılmasıdır. Yok edilme ise cerrahi olarak çıkarılması, koter veya karbondioksit laser uygulanması ile yakılması, kriyoterapiyle dondurulması veya bazı grup hastalarda krem, sıvı şeklinde ilaçlarla yakılması ile mümkündür. Bu tedavi modelleri kombine de edilebilir. Bu tedavi yöntemlerinden koterizasyon en pratik ve uygunudur.

Erkekte Genital Siğiller, Peniste Kondilom, HPV Virüsü Kansere Yol Açar mı? Prof.Dr.İbrahim Çevik:

 Genital HPV enfeksiyonu ile genital kanser oluşumu arasında yakın ilişki vardır. Özellikle HPV tip 16 erkekte skrotal kanserlerde (skrotum, torba kanseri) de tespit edilmiştir. Ayrıca peniste hpv virüsünün penis kanserine de sebep olduğu bilinmektedir. Erkek üretrasında (idrar kanalı) da virüs bulunabildiğinden, mesane kanserlerinde sebep ajan olarak araştırılmış ancak yapılan çalışmalarda HPV’nin mesane kanseri yapmadığı görülmüştür. Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat ve anüs bölgesi civarında yerleştiğinde de makat  kanserine sebep olur.  Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla  damak, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanserine de  neden olduğu da bilinmektedir. Kısacası Human papilloma virüsü bulaşabildiği tüm bölgelerde kanser oluşumu için ciddi bir risk faktörüdür.

HPV Bulaşıcılığından  Korunmaları  İçin Prezervatif Yeterli Midir?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Hayır , maalesef cinsel yolla bulaşan HPV’den korunmak için sadece prezervatif kullanmak yeterli olmamaktadır. Çünkü HPV virüsü, cinsel ilişki sırasında temas eden bütün cilt bölgelerinden bulaşabilmektedir. Ayrıca virüsün bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşamakta gerekmemektedir. Genital bölgeye yakın kasık arasında virüs taşıyan bir kişi başka bir kişinin dış genital bölgesiyle sürtünme yolu ile temas etmesi halinde de virüs  ciltten cilde geçebilmektedir. Prezervatif etkili olmadığı için tek eşlilik dışında korunma yolu yoktur.

Herpes –Genital Ülser  nedir?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Herpes – Genital Ülser Erkek ve kadında genital bölgede ülser (yara şeklinde lezyon) ile belirti verir. Herpes Simpleks enfeksiyonu genital bölgede uçuk ile seyreden bir virüs hastalığıdır, görüntü olarak dudak çevresinde görülen uçuğa benzer

Herpes    Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Herpes virüsü bir kez vücuda alındığında belli dönemlerde tekrarlayıcı enfeksiyonlara yol açar. Ağrı, kaşıntı, yanma hissi, genital bölgede uçuk benzeri döküntülerle kendini gösterir. Özellikle vücut direnci düştüğü anda yakınmalar başlar. İlk atak genelde 2-3 hafta sürer. Daha sonra tekrarlayan ataklar 3-5 günde kendiliğinden geçer. Etkili tedavi yoktur. Hayat boyu ataklar yapar. Uçuk oluştuğunda bu virüse etkili krem, ilaç tedavisi kullanılarak yakınmalar azaltılabilir. Bazı kişiler uzun süreli virüse etkili ilaç tedavisinden fayda görür. Kadına geçiş olduğunda, doğum sırasında bebeğe bulaşarak doğumsal anormalilere  neden olabilir. Prezervatif korunmada yetersizdir.

Frengi – Sifiliz Nedir ? Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Frengi ( Sifiliz ) bakteri ile oluşur, vücuda girdiğinde kendini Şankr adı verilen düzgün kenarlı ağrısız bir genital ülser şeklinde gösterir. Bu dönem tedavi için en uygun dönemdir. Tedavi edilmez ise bu genital ülser 6-8 hafta içinde kendiliğinden kaybolur ancak hastalık ilerlemeye devam eder.

Penisilinin kullanıma girmesinden sonra frengi korkulan hastalık olmaktan çıkmıştır. Her dönemde tedavi verilebilir ancak kalıcı hasarlar bırakmadan erken dönemde tedavi gereklidir. Prezervatifle korunma sağlanır.

Hepatit B  Nedir ? Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Hepatit B cinsel yolla ve aile içi yakın temas ile bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde hepatit b enfeksiyonu veya taşıyıcılık mevcut ise başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır

*KORUNMA ; Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi Hepatit B hastalığından bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (çok sayıda partneri olan) ilişkiye girmekten kaçınmaktır. Ancak belirgin şekilde şüpheli olmayan birisi ile de cinsel ilişkide hastalık bulaşabileceği hatırlanmalıdır. Bu yüzden hakkında bilgi sahibi olunmayan bir kişiyle ilişkide prezervatif mutlaka kullanılmalıdır.

A.A Molloscum Nedir ?  belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Molloscum Contagiosum ( Molloskum Kontagiosum ) da virüslerin (pox virus) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Herpes ve Condylom‘dan ayırt edilmelidir. Bu hastalık diğerlerinden farklı olarak çocuklarda sırt bölgesinde, genital bölgede görülebilir.

*KORUNMA;  Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi Molloscum Contagiosum (Molloskum Kontagiosum) hastalığından bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (çok sayıda partneri olan) ilişkiye girmekten kaçınmaktır. Ancak belirgin şekilde şüpheli olmayan birisi ile de cinsel ilişkide hastalık bulaşabileceği hatırlanmalıdır.

A.A AIDS  Nedir ?  belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Prof.Dr.İbrahim Çevik:

Cinsel ilişki ile bulaşabilen HIV (Human Immunodeficiency Virus) adlı virüsün temel hedefi bağışıklık sistemidir. Bu sistemi zayıflatarak veya etkisiz hale getirerek çeşitli fırsatçı enfeksiyonların ve bazı kanser tiplerinin ortaya çıkmasına neden olan bir sendromdur. Temastan sonra kanda tespit edilmesine kadar geçen süre ortalama 3-12 haftadır, ancak çok nadir olarak 6 aya kadar uzayabilir, ilk hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ise 10 yıl kadar uzun sürebilir.
*KORUNMA;  Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS hastalığından bireysel düzeyde korunmanın en etkili yolu hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (çok sayıda partneri olan) ilişkiye girmekten kaçınmaktır. Ancak belirgin şekilde şüpheli olmayan birisi ile de cinsel ilişkide hastalık bulaşabileceği hatırlanmalıdır. Bu yüzden hakkında bilgi sahibi olunmayan bir kişiyle ilişkide prezervatif mutlaka kullanılmalıdır.

Prof. Dr. Atıf AKDAŞ

Atıf AKDAŞ/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 09 Ekim 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here