Akdeniz Diyeti Beyin Yaşlanmasını Yavaşlatıyor

0

Akdeniz Diyeti Beyin Yaşlanmasını Yavaşlatıyor

Çeşitli bilimsel disiplinlerde bir süredir beslenmeyle genel olarak yaşlanma hızı arasındaki bağlantılara ilişkin araştırmalar yoğunlaşmış durumda. Bunlar arasında beslenmeyle beyin yaşlanması hızı arasındaki bağlantılara ilişkin araştırmalar da var.

Artık nörologlar ve diyetisyenlerin araştırmaları sayesinde beslenmenin beyin yaşlanmasında önemli rol oynadığına dair kanıtlar giderek artıyor.

ABD Illinois Üniversitesi ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışmasında ortaya çıkan sonuçlar beslenmeyle beyin yaşlanması arasındaki bağlantıya ilişkin yeni kanıtlar olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar yaşları 65 ile 75 arasında değişen 100 gönüllünün besin alımlarını gözeterek beyin taramalarını haritalandırdılar ve belirli diyetler ile daha yavaş beyin yaşlanması arasındaki bağlantıları aradılar.

Deneklerdeki beyin yaşlanması hem MR taramaları hem de bilişsel ölçümlerle saptandı.

Deneklerin nasıl beslendiklerinin saptanmasında ise bu konuda katılımcıların beyanlarına güvenilmedi. Arştırmacılar, deneklerin kan örneklerindeki biyobelirteçleri araştırarak nelerle beslendiklerini saptadılar.

Sonuçta Akdeniz diyetini uygulayan deneklerdeki beyin yaşlanmasının daha yavaş olduğunu buldular. Beyin yaşlanması yavaş olan deneklerin kanlarındaki biyobelirteçler Akdeniz diyetini işaret ediyordu.

Beyin yaşlanmasını yavaşlatan biyobelirteçler arasında şunlar öne çıktı:

-Balık ve zeytinyağındakiler gibi yağ asitleri.

-Ispanak ve bademde bulunan E vitamini gibi antioksidanlar.

-Havuç ve balkabağında bulunan karotenoidler.

-Yumurta sarısında, sakatatlarda ve çiğ soya fasulyesinde yüksek konsantrasyonlarda bulunan kolin.

Beyin yaşlanmasıyla beslenme arasındaki bağlantıyı ortaya koyan ve Akdeniz diyetinin sağlığa faydasını bu konuda da öne çıkaran bu son araştırma 2023 yılında yapılan kapsamlı araştırmanın sonuçlarıyla örtüştü. Son araştırmayı dikkat çekici kılansa, beyin yaşlanmasını daha teknolojik yöntemlerle saptamak ve beslenme tarzını ise kan analiziyle tespit etmekti.