AİHM’DEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ OLARAK İSVİÇRE ALEYHİNE KARAR

0

AİHM’DEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ OLARAK İSVİÇRE ALEYHİNE KARAR

Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa’nın en üst yargı organı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İsviçreli 2,000 yaşlı kadının açtığı davada İsviçre’nin iklim değişikliğiyle mücadele için yeterince çaba göstermeyerek vatandaşlarının insan haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

KlimaSeniorinnen (İklim Yaşlıları) olarak bilinen İsviçreli kadınlar, hükümetlerinin iklim eylemsizliğinin onları sıcak hava dalgaları sırasında ölme riskine soktuğunu savunarak iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından AİHM’e dava açmışlardı.

Yüksek mahkemenin kararında, İsviçre hükümetinin sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini karşılayamadığını ve doğal güzellikleriyle bilinen ülkenin yasalarında boşluklar olduğunu vurguladı.

İsviçre Enerji Bakanlığı sözcüsü, kararla ilgili olarak “İyi bir yoldayız. Çok şey yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan 17 yargıçlı yüksek mahkemede, iklim değişikliği konusunda hükümetler aleyhine açılan davaların sayısı giderek artıyor.

İklim değişikliğine karşı tedbir için mücadele veren sivil toplum kuruluşları, hem başvuru yöntemi hem de dava açma argümanı açısından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının emsal niteliğinde olduğu görüşündeler.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Birliği Komisyonu ise kararın not edildiğini açıkladı. Komisyon sözcüsü, “bu davalar bize vatandaşlarımızın iklim eylemine verdiği yüksek önemi ve aciliyeti hatırlatıyor” dedi.