SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ DEV PROJEDE “TAHLİYEYE DİRENENLER İÇİN ÖLÜM EMRİ VERİLDİ”

0

SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ DEV PROJEDE “TAHLİYEYE DİRENENLER İÇİN ÖLÜM EMRİ VERİLDİ”

Eski bir istihbarat görevlisi, İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye verdiği demeçte, Suudi Arabistan’da inşa edilen futuristik çöl şehri için arazi açmak amacıyla yetkililerin öldürücü güç kullanılmasına izin verdiklerini iddia etti.

İddianın sahibi Albay Rabih Alenezi, İngiltere’de sürgünde yaşıyor. Alenezi, görev yaptığı sırada kendisine Neom adlı söz konusu projenin bir parçası olan The Line’a yer açmak için Körfez eyaletinde bulunan köylüleri tahliye etmesi emri verildiğini direnenlerin öldürülmesi yetkisinin de bu emirde yer aldığını söyledi. Alenezi’nin anlatımına göre, bir köylü tahliyeyi protesto ettiği için vurularak öldürüldü.

Suudi Arabistan’da bir ekoloji bölgesi olarak tanımlanan Neom, ülkenin körfeze yakın güney kesiminde 500 milyar dolarlık bir bütçeyle inşa ediliyor. Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi Prens Muhammed bin Selman’ın önderlik ettiği projenin en dikkat çekici unsuru The Line adı verilen yapı. The Line (kapak resmindeki temsili görüntü), doğu-batı ekseninde 170 kilometre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde ve 500 metre yüksekliğinde olacak. Neom projesi, Suudi krallığının ekonomisini petrolden uzaklaştırmayı amaçlayan Suudi Vizyon 2030 stratejisinin bir parçası.

Sürgündeki eski Suudi istihbaratçısı Rabih Alenezi’nin “direnenler için ölüm emri verildi” iddiası Neom Projesinde yer alan söz konusu The Line adlı yapıyla ilgili. Bu yapıya yer açmak için köyler yıkıldı. BBC uydu görüntülerini analiz etti ve evler, okullar ve hastanelerin haritadan silindiğini belirledi.

Ölüm emri iddiasının sahibi Alenezi’ye göre, yıkılan köylerde nesillerdir Huwaitat kabilesi yaşıyordu. Alenezi, Nisan 2020’de verilen emirde, Huwaitat kabilesindeki “isyancılardan” tahliyeye direnmeye devam edenlerin öldürülmesi gerektiğinin belirtildiğini anlattı.  Suudi istihbaratçının iddiasına göre, Huwaitat kabilesinden Abdul Rahim el-Huwaiti, tapu komitesinin mülküne değer biçmesine izin vermeyi reddetti ve bir gün sonra, tahliye görevi sırasında Suudi yetkililer tarafından vurularak öldürüldü. Bu kişi daha önce sosyal medyada tahliyeleri protesto eden çok sayıda video yayınlamıştı.

BBC, haberi yayımlamadan önce Suudi hükümeti ve Neom projesi yönetimine iddiayı sordu. Her iki kesim de yorum yapmayı reddetti.