📽️Yusuf DİLBER; İklim değişikliği ve Uzayda oluşan çöpler

0

📽️Yusuf DİLBER; İklim değişikliği ve Uzayda oluşan çöpler

“Şu anda, alt Dünya yörüngesinde dolaşan 30 binden fazla enkaz yer alıyor.”

İklim değişikliği dünyayı etkilediği gibi uzayı da olumsuz etkiliyor.

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre, iklim değişikliğinin dünyada kalıcı hasarları olduğu gibi uzayı da etkilediği görüldü. Uzayda oluşan çöpler ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara yer açabilir.

Dünyadaki ilk yapay uydu Sputnik’ten itibaren günümüze yaklaşık olarak 5 bin yapay uydu fırlatılmıştır. Bu uydular görevleri tamamlandıktan sonra üst atmosferde başı bol bir şekilde dolaşarak tam olarak bir uzay çöplüğü yaratıyor.

Uzay çöplelerinin birbirine çarpma riski oldukça önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu sorun ilerleyen zamanlarda daha da büyük felaketlere yol açabilir.

Yapılan son araştırmaya göre üst atmosfer yoğunluğunu kaybediyor. Gelecekte ise üst atmosferin yoğunluğunu kaybetme hızının iki kat artacağı ifade ediliyor.

Üst atmosfer yoğunluğundaki uzun vadeli bir düşüş ise burada yer alan uyduların çok daha büyük tehliklere yol açmasına neden olabilir.

İnsanlık, sera gazlarını alt atmosfere pompalayarak gezegenin sıcaklığını gittikçe artmasına neden olurken orta ve üst tabakayı ise daha soğuk hâle sokuyor,bunun birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin en büyüğü CO2 -sera etkisi yaratmasıdır. Karbondioksit molekülleri ısıyı kolayca emebiliyor.

Alt atmosferde bu durum daha fazla molekülün birbirine çarpması ve daha fazla ısının Dünya’ya geri yansıması anlamına geliyor. Karbondioksit molekülleri ısıyı kolayca emebiliyor. Alt atmosferde bu durum daha fazla molekülün birbirine çarpması ve daha fazla ısının dünyaya geri yansıması anlamına geliyor.

Uzay çöplerinin atıldığı anlar paylaşıldı

Diğer yandan çok daha seyrek karbondioksit molekülüne ev sahipliği yapan orta ve dış atmosferde ise bu durumun tam tersi yaşanıyor. Üst atmosfer ısısını kaybettikçe ise yoğunluğu da düşmeye devam ediyor. Daha düşük hava yoğunluğu ise yörüngedeki uzay araçlarının çok daha serbest dolaşması anlamına geliyor.

Normalde uydular zaman içerisinde dünyaya düşerek uzay çöplüğünden ayrılıyorlar. Ancak hava yoğunluğunun azalması ile uzay araçları çok daha uzun sürede atmosferde kalabilecekler.

Avrupa Uzay Ajansı’na göre, şu anda, alt Dünya yörüngesinde dolaşan 30 binden fazla enkaz yer alıyor.

Bu parçaların 23 bininin beyzbol topundan büyük olduğu belirtilirken, toplam parçacık sayısının ise yaklaşık 100 milyon olduğu tahmin ediliyor. Her çarpışma ile birlikte bu sayı da artıyor.

İklim değişikliği ile birlikte artacak kazaların ardından bu sayının giderek artmasından korkuluyor.

Uzay çöplerinin sayısının artması ilerleyen dönemde çok daha büyük sorunlara neden olabilir.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Kasım 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here