Bu belirtiler varsa ölüm çok uzak değil. İşte ölüme yaklaşmanın emareleri…

0

Son günümüzün ne zaman geleceğini kimse tam olarak tahmin edemez ama bir insanın yakında öleceğini gösteren bazı işaretler vardır.

Sevdiklerinizin olası ölümüne hazırlıklı olmak ve bu zor zamanda onlara yardımcı olmak için bu semptomları bilmek önemlidir.

-Aktivite ve enerjide azalma Eskiden aktif ve enerjik olan bir kişi çok yorulduysa ve sık sık dinleniyorsa bu, vücudunun ölüme hazırlandığının bir işareti olabilir.

-İştahsızlık ve susuzluk Kişi yiyecek ve içecekleri reddetmeye başladıysa bu, vücudunun yaşam döngüsünü sonlandırmaya başladığının bir işareti olabilir.

-Nefes almada zorluk Yakında ölmekte olan bir kişi nefes almakta zorluk çekebilir. Ağır nefes alıyor veya sık sık iç çekiyor olabilir ve göğüs ağrısı yaşayabilir.

-Cilt renginde değişiklik Yakında ölen bir kişinin cildi soluk, gri veya sarımsı olabilir. Kan dolaşımı ve metabolizmadaki değişikliklerle ilişkilidir.

-Hafıza ve bilincin azalması. Yakında ölen bir insan hafızasını ve bilincini kaybetmeye başlar yani komaya girmesi çok uzak değildir.

Sevdiğiniz bir kişide bu belirtilerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz, profesyonel yardım ve destek almanız önemlidir. Bu bir doktor, bir palyatif bakım uzmanı veya bir yaşam sonu danışmanı olabilir. Bu uzmanlar semptomları yönetmeye, ağrıyı ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir ve ailelere ve sevdiklerine destek ve tavsiye sağlayabilir.

Ölümü kimse tahmin edemez ama biz, yaşamının son aşamasında olan insanların kendilerini daha rahat ve sakin hissetmelerine yardımcı olabiliriz. Bu semptomları bilmek, zor ve öngörülemeyen bir duruma karşı daha hazırlıklı olmamıza yardımcı olacaktır.