Dünya Sağlık Örgütü, H5N1 kuş gribi türünün çiğ sütte ilk kez ‘çok yüksek konsantrasyonlarda’ bulunduğunu uyardı

0

Dünya Sağlık Örgütü, H5N1 kuş gribi türünün çiğ sütte ilk kez ‘çok yüksek konsantrasyonlarda’ bulunduğunu uyardı

Yetkililer pastörize sütün hâlâ güvenli olduğunu belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü  (WHO) Cuma günü yaptığı açıklamada, bakterilerden kurtulmak için standart pastörizasyon işlemlerinden geçmeyen çiğ sütte H5N1 olarak da bilinen kuş gribinin bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, büyük perakendecilerde standart olan pastörize sütün hâlâ güvenli olduğunu söyledi.

CDC’ye göre, kuş gribi ABD genelinde inek ve tavuklarda artış gösterdi ve sekiz eyaletteki 29 çiftlikteki hayvanlar etkilendi .

Geçtiğimiz hafta,  eski  FDA ve USDA gıda güvenliği danışmanı Dr. Darin Detwiler,  DailyMail.com’a , sığırlarda salgın devam ederken Amerikalıların az pişmiş et ve akıcı yumurtalardan kaçınması gerektiğini, zira uygun şekilde pişirilmemiş hayvansal ürünlerin virüs ve bakteri taşıma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

Kuş gribi A(H5N1) ilk kez 1996’da ortaya çıktı, ancak 2020’den bu yana kuşlardaki salgınların sayısı katlanarak arttı ve enfekte memelilerin sayısı da arttı.

Bu tür, on milyonlarca kümes hayvanının ölümüne yol açtı; yabani kuşlar, kara ve deniz memelileri de enfekte oldu.

İnekler ve keçiler geçen ay listeye katıldı; bu durum uzmanlar için şaşırtıcı bir gelişmeydi çünkü bu tür gribe duyarlı oldukları düşünülmüyordu.

Bu mevcut salgınlar sırasında kuştan ineğe, inekten ineğe ve inekten kuşa bulaşma da kaydedildi; bu da virüsün daha önce anladığımızdan başka geçiş yolları bulmuş olabileceğini gösteriyor.