ABD SALDIRI ÖNCESİ İRAN’A ANKARA ARACILIĞIYLA MESAJ İLETTİ: “AKSİYON SINIRLI OLMALI”

0

ABD SALDIRI ÖNCESİ İRAN’A ANKARA ARACILIĞIYLA MESAJ İLETTİ: “AKSİYON SINIRLI OLMALI”

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, Birleşik Devletler, İran’a Türkiye aracılığıyla misilleme saldırısının sınırlı tutulması gerektiği mesajını iletti. Ayrıca Tahran, saldırıyı önceden Ankara’ya haber verdi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan “diplomatik kaynak”, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, geçen hafta İran operasyonunu görüşmek üzere hem ABD’li hem de İranlı mevkidaşlarıyla konuştuğunu ve Ankara’nın olası gelişmelerden haberdar edildiğini söyledi. Reuters’a göre kaynağın söyledikleri şöyle: “İran bizi ne olacağı konusunda önceden bilgilendirdi. Blinken ile görüşmede olası gelişmeler de gündeme geldi ve onlar (ABD) bizim aracılığımızla İran’a bu tepkinin belirli sınırlar içinde olması gerektiğini iletti. Buna cevaben İran, tepkinin İsrail’in Şam’daki büyükelçiliğine saldırısına bir yanıt olacağını ve bunun ötesine geçmeyeceğini söyledi.”

Ayrıca Bir Türk güvenlik kaynağı ise, CIA başkanı William Burns’ün Türkiye’nin MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Ramazan Bayramı tatili sırasında konuştuğunu ve Kalın’dan İsrail-İran geriliminde “arabulucu” olarak hareket etmesini talep ettiğini belirtti.