İdrar yolu enfeksiyonları için yeni bir oral aşı bulundu.

0

İdrar yolu enfeksiyonları için yeni bir oral aşı bulundu.

Aşı, on yıl boyunca tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunu önledi

Klinik bir araştırma, ananas aromalı aşı spreyinin dokuz yıl boyunca insanların yüzde 53,9’unun idrar yolu enfeksiyonundan uzak kalmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

İdrar yolu enfeksiyonu en sık görülen
mesane enfeksiyonları arasındadır ve orantısız bir şekilde kadınları etkiler.

Kadınların yaklaşık yüzde 40 ila 60’ı hayatlarında en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor.

Tekrarlamaya eğilimli. İdrar yolu enfeksiyonları sıklıkla antibiyotiklerle tedavi ediliyor. Ancak bu, antibiyotik direnci riskini doğurur ve bu ilaçların tekrar tekrar kullanılmasıyla daha az etkili olmasına neden olur.

Alternatif olarak araştırmacılar, idrar yolu enfeksiyonuna neden olan dört etkisizleştirilmiş bakteri türünü içeren MV140 aşısını geliştirdi.

Üç ay boyunca her gün dil altına püskürtülen çözünmüş aşı, ağız içindeki yumuşak mukoza zarından geçerek bağışıklık sisteminin bir bileşeni olan lenfoid dokuları uyarıyor.

Paris’teki Avrupa Üroloji Derneği Kongresi’nde sunulan en son klinik çalışma, MV140 aşısının uzun vadeli etkinliğini gösteren ilk çalışmadır.

Çalışmanın yazarları daha önce aşının üç ve altı ay sonra kısa vadeli etkinliğini bildirmişti .

Araştırmacılar tıbbi kayıtları takip etti ve 2014 yılında aşı alan 89 katılımcıyı düzenli olarak takip etti. Katılımcıların tamamında idrar yolu enfeksiyonu geçmişi vardı ancak üç aylık aşılama döneminde idrar yolu enfeksiyonu yoktu.

Sprey tedavisini tamamladıktan sonra insanlar ortalama 54,7 ay boyunca enfeksiyonsuz kaldı. Grubun yarısından fazlası (kadınların yüzde 54’ü ve erkeklerin yüzde 53’ü) dokuz yıl boyunca idrar yolu enfeksiyonundan kaçındı.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Birleşik Krallık’taki Royal Berkshire Hastanesi’nden Bob Yang , “İYE’ye yakalananların durumu daha hafifti, yalnızca çok su içtiler ve kendilerini iyi hissettiler” diyor.