Türkiye nüfusunun yüzde 1’i toplam servetin yüzde 40’ına sahip

0

Türkiye nüfusunun yüzde 1’i toplam servetin yüzde 40’ına sahip

Türkiye Avrupa’da ‘servet dağılımı adaletsizliği’nde ilk sırada yer alıyor. İsviçreli Credit Suisse ve UBS’nin verilerine göre, ülkede en zengin yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alırken, halkın yüzde 71’inin serveti ise 10 bin doların altında
Credit Suisse ve UBS‘nin yayımladığı verilere göre Türkiye’de servet dağılımı son derece adaletsiz. Veriler, Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesimin ülkedeki servetin yüzde 40’ını aldığını gösteriyor. Türkiye bu kritere göre Avrupa’da servet dağılımı adaletsizliği ilk sırada yer alıyor.

En zengin yüzde 5 ve en zengin yüzde 10’un servetten aldığı paya bakıldığında Türkiye ikinci sırada bulunuyor. Servet dağılımı adaletsizliğini gösteren Gini katsayısında da Türkiye üçüncü sırada.

olduğu ortaya çıkıyor.

Buna göre 2022 yılında Türkiye’de halkın yüzde 71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor. 10 bin dolardan az servete sahip yetişkinler sıralamasında Türkiye açık ara zirvede yer alıyor. Bu dilimde ikinci sıradaki Sırbistan’da bu oran yüzde 40. Almanya’da ise bu oran yüzde 10 ile en düşük seviyede.

Türkiye’de 10 bin-100 bin dolar serveti bulunan yetişkinlerin oranı yüzde 27. Yetişkinlerin yüzde 2’sinin ise 100 bin-1 milyon dolar arasında serveti bulunuyor. 1 milyon dolardan fazla serveti bulunanların oranı yüzde 0,1.

1 milyondan dolardan fazla servete sahip yetişkin oranında İzlanda yüzde 21 ile zirvede. Almanya’da yetişkinlerin yüzde 3,9’unun 1 milyon dolardan fazla serveti var.

Türkiye’de ortalama ‘servet’ 16,7 bin Euro

Yetişkin başına düşen servette ise Türkiye hem ortalama hem de ortanca göstergelerinde açık ara son sırada yer alıyor. Türkiye’de yetişkinlerin ortalama serveti 16,7 bin Euro. Hemen üstündeki Bosna-Hersek’te ise servet miktarı 31,9 bin Euro.

Zirvede ise 650,7 bin Euro ile İsviçre var. Bu miktar diğer bazı ülkelerde şöyle: Fransa 296,5 bin; Almanya 243,3 bin ve Yunanistan 100,4 bin. İskandinav ülkelerinde de yetişkin başına düşen servet oldukça yüksek.

Ülkeler arasındaki fark ortanca servette (servetin küçükten büyüğe doğru sıralandığında ortada kalan sayı) azalsa bile Türkiye 35 ülke arasında yine açık ara son sırada bulunuyor. Buna göre Türkiye’de yetişkin başına düşen ortanca servet sadece 5,2 bin Euro. Türkiye’nin hemen üstündeki Sırbistan’da ise bu miktar Türkiye’dekinin tam üç katı: 15,6 bin Euro.

Zirvede ise 392,4 bin euro ile İzlanda var. Almanya’da ise bu miktar 63,4 bin Euro.

Yeşil Gazete