NEREDEN NEREYE. “YUMURTA TAKVİYELİ DİYET KALP SAĞLIĞI İÇİN İYİ OLABİLİR”

0

NEREDEN NEREYE. “YUMURTA TAKVİYELİ DİYET KALP SAĞLIĞI İÇİN İYİ OLABİLİR”

Bir zamanlar içerdiği kolesterol nedeniyle koroner kalp hastalarına veya risk altındaki kişilere kesinlikle yasaklanan yumurta önce aklandı şimdi de kalp sağlığına yararlarından söz edilmeye başlandı.

ABD’deki Duke Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı ve Nisan ayında kardiyoloji kongresine sunulacak bir çalışmada öncelikle fazla yumurta yemenin kolesterol seviyeleri üzerinde her hangi bir olumsuz etkisi olmadığı sonucu elde edildi.

4 ay boyunca haftada 12 güçlendirilmiş yumurta yiyen insanlarla haftada bir yumurta yiyen kişilerin kolesterol seviyelerinin benzer düzeylerde olduğu saptandı.

Çalışmaya kardiyovasküler hastalığı olan veya yüksek risk altında olan 50 yaş ve üstü 140 kişi katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 66 idi ve neredeyse dörtte biri diyabet hastasıydı.

Araştırmacılar, insanları 12 güçlendirilmiş yumurta yemeleri veya haftada ikiden az yumurta yemeleri için rastgele görevlendirdi. İnsanlar yumurtaları istedikleri gibi pişirebilirlerdi.

Çalışmada, katılımcıları dört ay boyunca takip ettikten sonra, araştırmacılar haftada 12 güçlendirilmiş yumurta yiyen insanlar arasında kardiyovasküler sağlık açısından herhangi bir olumsuz etki görmediler. Düzenli olarak bol yumurta  yiyen insanlarla az yumurta yiyen veya hiç yumurta yemeyenlerin kolesterol seviyeleri birbirine yakındı.

Haftada 12 güçlendirilmiş yumurta yiyen gruptaki insanlarda total kolesterol seviyelerinde ve insulin direnci değerlerinde azalma görüldü. Özellikle yaşlı katılımcıların kanlarındaki iyi kolesterolde (HDL) artış, kötü kolesterolde (LDL) azalış saptandı.

Tavukların özel diyetle beslenmesi sonucu elde edilen güçlendirilmiş yumurtalar, D vitamini, selenyum, B2 vitamini, B5 vitamini, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi ek vitamin ve mineraller içeriyorlar. Ayrıca bu yumurtalarda daha az doymuş yağ ve iyot bulunuyor.

Duke Üniversitesi’nin araştırmasında yumurta takviyeli diyetin kalp sağlığı için iyi olabileceği de vurgulandı.

Yumurtanın içerdiği kolesterol nedeniyle kalp sağlığına etkisi tartışmalı bir konu sayılabilir. Aşırı olmamak koşuluyla yumurta tüketmekle koroner kalp hastalığı arasında bağlantı olmadığı sonucuna varan araştırmalar ağırlıklı konumda.

Uzmanlara göre, kolesterol içeren gıdalar tüketildiğinde karaciğer kendi kolesterol üretimini azaltıyor.

ABD’de federal diyet yönergeleri günde gıda yoluyla 300 miligramdan fazla kolesterol alanmamasını tavsiye ediyor. İri bir yumurtada yaygın olarak 186 miligram kolesterol bulunuyor.