Moskova “Ukrayna bağlantısının” peşinde

0

Moskova “Ukrayna bağlantısının” peşinde

Moskava’da meydana gelen terör saldırısıyla ilgili olarak Rusya’da olayı bir şekilde Ukrayna’ya bağlama eğilimi dikkat çekiyor. Ukrayna ise empatik bir Kiev bağlantısı iddialarını kesin bir dille reddediyor. 

Rusya Lideri Putin, olayla ilgili Televizyon konuşmasında, saldırganların kaçarken Ukrayna’ya yöneldiklerini söyledi. Putin, Ukrayna tarafında saldırganların geçişleri için bir koridor hazırlandığını iddia etti.

Rus istihbarat teşkilatı FSB, saldırganların Ukrayna’de temasları olduğunu bildirdi ve Ukrayna sınırı yakınlarında yakalandıklarına dikkat çekti. 

Kıdemli ve üst düzey Rus milletvekili Andrei Kartapolov, Ukrayna’nın dahil olması durumunda Rusya’nın savaş alanında “net ve somut” bir yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

Rus milletvekili Alexander Khinshtein ise ,yakalanan saldırganların Tacikistan pasaportlu olduklarını belirtti.

Rusya’nın Ukrayna bağlantısı bulma eğilimine karşı Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü Andriy Yusov, Reuters’e şunları söyledi: “Ukrayna elbette bu terör saldırısına karışmadı. Ukrayna, egemenliğini Rus işgalcilere karşı savunuyor, kendi topraklarını özgürleştiriyor ve sivillerle değil, işgalcilerin ordusu ile savaşıyor.”

Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü, şüphelilerin Ukrayna’ya giderken tutuklandığına dair FSB açıklaması için ise “elbette Rus özel servislerinden başka bir yalan” diye konuştu.