HİNDİSTAN’DA BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI

0

KARNATAKA’DA BAŞLADI KISA SÜREDE YAYILDI

Oğuz HAKSEVER

Hindistan’ın Karnataka Eyaleti’nde okullarda başörtüsü yasağı getirilmesi üzerine başlayan tartışma ülke geneline yayılıyor.

Hindistan’nın Güneybatısı’nda yer alan eyalette başörtülü başörtülü öğrenciler protesto gösterileri düzenlemeye başladılar. Eyaletteki bazı bölgelerde pankartlı, sloganlı protesto gösterileri düzenlenirken bazı bölgelerde yol kapatma eylemleri yapılıyor. Gösteriler diğer eyaletlerde de başgösterdi. Batı Bengal Eyaleti’ndeki Kalküta Üniversitesi’nde geniş bir protesto gösterisi düzenlendi. “Anayasa tacımız, hicap ise hakkımız” ana sloganıyla gösteriler yapan öğrenciler, Başkent Yeni Delhi’de de gösteri yapacaklarını bildirdiler.

Karnataka Eyaleti’nde bir üniversite kapısında yetkililer ve içeri alınmayan başörtülü öğrenciler.

Protestoların başladığı Karnataka’daki Hindu kesimse başörtüsü yasağını destekliyor. Bazı yerlerde iki tarafın karşılıklı sloganlar attıkları gözleniyor.

Karnataka’da Hindu Milliyetçi Parti BJP hükümeti, bir süre önce öğrencilerin okullardaki giysi kuralarına uymak zorunda olduklarına dair bir genelge yayımlamıştı. Bu genelgeden kısa süre sonra başörtülü öğrenciler üniversiteler de dahil, okullara alınmamaya başlanmıştı. Okul yönetimleri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan emir aldıklarını bildirmişlerdi.

Karnataka’da müslümanlar eyalet nüfusunun % 12’sini oluşturuyorlar.

Gelişmeler, siyasetin de konusu oldu. Muhalefet partileri, Hindu Milliyetçi Parti BJP Lideri ve Federal Başbakan Narendra Mordi’yi müslümanlara karşı ayrımcılık yapmakla suçluyorlar.

Pakistanlı aktivist Malala Yousafzai, küçük yaşta kız çocuklarının okutulması için kampanyalar yapmaya başlamış ve Pakistan Taliban’ı olarak bilinen Tehrik-i Taliban Pakistan’ın hedefi haline gelmişti. 15 yaşındayken uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanmış, tedavi olduktan sonra aktivist niteliğini korumuş ve 2014 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

MALALA DESTEK MESAJ VERİNCE TROLLENDİ

Tartışmalara, Pakistanlı Nobel Barış Ödülü Sahibi Malala Yousafzai de katıldı. Malala, yayımladığı Twitter mesajında Hindistan liderlerini “müslüman kadınları marjinalize etmemeye” çağırdı. Malala Yousafzai, “Az giydi çok giydi bahanesiyle kadınların nesneleştirilmesi sürüyor.” ifadesini kullandı. Malala, bu mesajları üzerine trollendi.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here