İNSANLIK DEĞİL POLİTİKA AĞIR BASTI. ABD’NİN GAZZE’DE ATEŞ KES TASARISI VETO EDİLDİ.

0

İNSANLIK DEĞİL POLİTİKA AĞIR BASTI. ABD’NİN GAZZE’DE ATEŞ KES TASARISI VETO EDİLDİ.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’de acil ateş kes öngören karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada Rusya ve Çin’in veto etmesiyle reddedildi.

Güvenlik Konseyi’ndeki 15 üye ülkeden 11’i karar tasarısının lehinde oy kullandı. Bu sayı karar tasarısının geçmesi için yeterliydi ancak veto yetkisine sahip 5 üyeden Rusya ve Çin hayır oyu kullandı.

Oylamadan önce, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Moskova’nın acil bir ateşkesi desteklediğini söyledi; ancak karardaki dili sorguladı. Rus temsilci, ABD’yi “siyasallaştırılmış” nedenlerle “uluslararası toplumu yanıltmakla” suçladı.

Sonuçta Birleşmiş Milletler’in acziyeti bir kez daha görüldü. Politik çekişmenin ağır basmasıyla gıda kıtlığının uluslararası kriterlere göre felaket olarak nitelendirildiği, on binlerce sivilin İsrail bombardımanlarında öldüğü Gazze’de bombardımanın durmasını sağlayacak; insani yardımların biraz olsun artmasına yol açabilecek BM kanalıyla gerçekleşebilecek ateş kes umudu bir kez daha hüsranla sonuçlandı.

Karar tasarısı 6 haftalık bir ateş kes ve bu süreçte Gazzelilere insani yardım yapılmasını öngörüyordu.

ABD de daha önce benzeri karar tasarılarını veto etmişti.