AB KOMİSYONU DIŞ POLİTİKA ŞEFİ: “İSRAİL AÇLIĞI SİLAH OLARAK KULLANIYOR”

0

AB KOMİSYONU DIŞ POLİTİKA ŞEFİ: “İSRAİL AÇLIĞI SİLAH OLARAK KULLANIYOR”

Avrupa Birliği’nin yürütme organı AB Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu komiseri Joseph Borrell, İsrail’e sert suçlamalar yöneltti.

Borrell, Brüksel’deki uluslararası yardım konferansında yaptığı konuşmada, Gazze’deki durumla ilgili olarak “Binlerce insanı etkileyen bir açlık durumuyla karşı karşıyayız. Açlık bir savaş silahı olarak kullanılıyor” dedi.

AB dış politika sorumlusu, Gazze’deki iki sınır kapısının daha verimli kullanılması hatta yeni kapıların açılması için İsrail’e çağrıda bulundu. Joseph Borrell şöyle devam etti: “İsrail bunu yapmak zorunda. Bu bir lojistik meselesi değil. Bunun nedeni Birleşmiş Milletler’in yeterli desteği sağlamaması değil” dedi. “Destek orada, bekliyor. Kamyonlar durduruldu. Kara geçişleri yapay olarak kapatılırken insanlar ölüyor” diye konuştu.

İsrail, yardımların Gazze’ye girmesine sınır koymadıklarını öne sürmüş, Birleşmiş Milletleri dağıtımı zamanında yapmamakla suçlamıştı.

Buna karşılık Uluslararası yardım grubu Oxfam 17 Mart Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in “işlevsiz ve cılız denetim sisteminin” yardım girişini engellediğini ve kamyonların ortalama 20 gün boyunca uzun kuyruklarda mahsur kaldığını söyledi. Oxfam Ortadoğu Direktörü, “İsrailli yetkililer sadece uluslararası yardım çabalarını kolaylaştırmakta başarısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda aktif olarak engelliyor” dedi.