Erkekler ve kadınlar Kovid’e yakalandıklarında farklı semptomlar yaşıyor

0

Erkekler ve kadınlar Kovid’e yakalandıklarında farklı semptomlar yaşıyor

Araştırmacılar, giyilebilir bir tıbbi cihaz kullanarak virüse yakalanmadan önce, bulaşma sırasında ve sonrasında düzinelerce insan üzerinde çalıştı ve birden fazla hayati sağlık durumunu ölçtü.

Sonuçlar, erkeklerin cilt sıcaklığının arttığını, kalp atışlarının fazlalaştığını ve nefes almalarının daha hızlı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar bunun neden gerçekleştiğinden tam olarak emin değiller ancak bunun, erkek Kovid hastalarına kıyasla kadınlarda daha güçlü beyaz kan hücresi tepkisinden kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar.

Çalışmada, 1,5 milyon saatten fazla fizyolojik veri kaydedildi ve analiz edildi.

Bu süre zarfında 127 katılımcının Kovid testi pozitif çıktı.

56 kadın ve 26 erkek, toplam 82 Kovid hastası, Ava uygulamasında analize edilerek yeterli kalitede veri toplandı.

Veriler, gözlemlenen artışlara ek olarak, erkek katılımcıların nefes alma ve kalp atış hızının, kadın akranlarına kıyasla iyileşme döneminde önemli ölçüde daha yüksek seviyelerde kaldığını da gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca Kovid enfeksiyonu sırasında erkeklerde kalp atış hızı değişkenliğinde kadınlara kıyasla daha büyük bir azalma gözlemledi, bu da her kalp atışı arasındaki zaman değişiminin daha az olduğu anlamına geliyor.

Düşük kalp atış hızı değişkenliği, vücudunuzun değişikliklere iyi uyum sağlamadığını gösterdiği için mevcut veya gelecekteki sağlık sorunlarının da bir işareti olabilir.

Ayrı bir araştırma, kadınların hastalığın akut evresinden birkaç ay sonra nefes almada zorluk ve yorgunluk gibi kalıcı semptomları daha sık yaşadığını gösterdi.

Çalışma BMI, yaş, hipertansiyon, alkol ve uyuşturucu kullanımı açısından kontrol edilmiş olsa da, kadın katılımcılar arasında adet döngüsü boyunca sonuçları etkileyebilecek hormonal değişiklikleri açıklayamadı.