ONLAR İÇİN NE YAPTINIZ?

0

ONLAR İÇİN NE YAPTINIZ?

Yaşar Kemal’in unutulmaz bir sözü vardır… ”Bu ülkede dört şey olmayacaksın, kadın, çocuk, ağaç, sokak hayvanı” Şöyle üçüncü sayfa haberlere bakarsanız, büyük yazarın nasıl bir laf ettiği ortaya çıkar.

Şimdi aklıma geldi; Arabeskin “Bu adam benim babam” şarkısı… Ağlayamayan erkeklerin acısını da unutmayalım. Bu ülkede mutlu azınlık dışındakiler aynı saftadır. Acıları yarıştırmanın burada anlamı yok, neyse; bu haftaki konumuz sokak hayvanları…

Eskiden bahçeli evlerimizde kedi ve köpeklerimizle yaşardık, öyle kedi köpek mamaları yoktu. Allah ne verdiyse bu dostlarımızla paylaşırdık. Sonra evler yükseldi, ayaklar yerden kesildi. Apartmanlara tıkılan kedi ve köpekler var artık.

Modaya dönüştü bu durum. Kedi köpek satan petshoplar türedi.

Burada acı gerçeği itiraf edelim; bazı tipler var, bunlar görgüsüz, bunlar sevgi nedir bilmez, bunlar için doğanının ve tüm canlıların hiçbir önemi yok… Ve işin acısı sayıları az değil…

Bir heves uğruna aldıkları özellikle cins köpekleri, kedileri bakmaktan bıkınca sokağa terk ediyorlar. Altını çizeyim… BIKINCA…

İnsan bıkınca bir canı sokağa nasıl terk eder? Bu davranışı sahici hayat uzmanı yönetmen Zeki Demirkubuz nasıl anlatır? Bilemiyorum ama terkedilen bir köpeğin görüntülerini sosyal medyada görünce içim sızladı.

İstanbul’un ünlü Bebek parkında bir ağaca bağlanarak terkedilen, insana muhtaç cins bir köpeğin gözlerinden yaşlar süzülüyordu.

Gece yarısı köpeği görenlerin isyan seslerine karışıyordu sevimli köpeğin haykırışları… İki kadın köpeğin bağlı olduğu ipten kurtarınca, onlara bir sarılması vardı ki; insan olanın yüreği dayanmaz.

Bu köpekleri bir modadır deyip üreten ve satın alanlara, petshoplara, bunlara göz yumanlara isyan etmemek elde değil.

SOKAK HAYVANI BARINAKLARI

Ülkemizde hemen artık çoğu il ve ilçede sokak hayvanı barınakları var, ancak çoğunun hali içler açısı. Hayvan severlerin bağışları ve denetimleri olmasa burada hayat sokak hayvanları için çok zor. Konya’da kürekle dövülen köpeklerin görüntüleri gözümün önünden gitmiyor.

Bazı belediyeler bu işi fazla umursamıyor, hatta toplu katliama göz yumanların olduğu iddia ediliyor. Muhafazakar bir parti yetkilisinin toplu imhadan söz etmesi de ibretlik.

NE YAPILMALI?

Asıl yapılması gereken kısırlaştırma, barınaklar sokak hayvanları için geçici bir mekan…

Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği (PADER) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Karmış’a göre, kısırlaştırma ile 3 ila 5 yıl arasında sahipsiz sokak köpeği nüfusunun yüzde 80’ini kontrol altına almak mümkün.

Bir kedi ve köpeğin kısırlaştırılması için özel veterinerler bin ila 2 bin lira arasında ücret talep ediyorlar. Sokak hayvanlarına destek olanların büyük bölümünün geliri belli… Benim tanıdıklarımın çoğu emekli mesela…

Sokak hayvanlarının bakımı ayrıca bir çevre sorunu..

Kısırlaştırma için il ve ilçe belediyelerine büyük görev düşüyor. Mart ayındaki seçimler bizim kadar sokakta aç ve barınaksız gezen canlılar içinde önemli. Bu ayrıntıyı gözden kaçırmadan seçim kampanyalarında sokak hayvanlarına yer veren belediye başkan adaylarına destek verelim.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 10 Mart 2024

Yazarın Tüm Yazıları