Altına koşarken bir kez daha düşünelim!

0

Altına koşarken bir kez daha düşünelim! 

“Altın madenciliğinde en başta kullanılan siyanür ekosistemi öldürüyor” 

Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik sahasında meydana gelen heyelanda 120 milyon 160 bin metreküp yığın liçin kayması sonucu 9 madenci toprak altında kaldı. İkinci heyelan riski altında yapılan kurtarma çalışmalarında henüz sonuç alınamadı.

Birilerinin yine bilimi, hukuku yok sayması, görevini ihmal etmesiyle göz göre göre facia geldi. Facianın daha büyük olmasını sabah vardiyaya gelen bazı madencilerin 112 metre yüksekliğe ulaşan yığındaki çatlakları fark etmesi önledi, anonslarla çalışanların büyük bölümü sahadan uzaklaştı.

Şimdi öncelik madencileri kurtarmak olsa da altın üretiminde kullanılan siyanürün sahaya 250 metre mesafede bulunan Bağıştaş Baraji ve HES ile bölgenin can damarı Fırat Nehri’ne, yeraltı sularına sızmasının önlenmesi ne kadar sağlanacak,  belli değil !

-Doğada onarılmaz tahribat-

Altın madenciliğinde en başta kullanılan siyanür ekosistemi öldürüyor. Önce toprak, su, hava, yaban hayatı, pireler, böcekler zehirleniyor sonra da biz!

Altın madenciliğinin yüzde 90’lık bölümünde siyanür kullanılıyor.

Dünyada yılda ortalama 3 bin ton altın üretiliyor. Bunun 2 gram kadarı için bir ton kayaç sökülüyor.

Sonra da ekosisteme bu kadar zarar veren altının yüzde 46,5’u mücevher yapımında kullanılıyor. Teknolojide ihtiyaç olarak kullanılan bölüm ise sadece yüzde 6,5.

Üretilen altının yüzde 23’ü merkez bankalarınca vs,  yüzde 24’ü ise yatırım amaçlı kullanılıyor.

-Altına meraklıyız –

Türkiye’de yılda 38 ton altın üretilirken 250- 300 ton da ithal ediliyor. Anlaşılan altına merakımız had safhada. Altın yüzük, altın bilezik derken enflasyonist ortamda giderek gram altın,  çeyrek altının basımı da Darphane tarafından artırılıyor.

-Sarı şeytan-

Latincede ‘parlayan’, ‘ışıldayan’ anlamındaki ‘aurum ‘ kelimesinden adını alan altın aslında doğaya zararıyla bir Rus iktisatçının dediği gibi ‘sarı şeytan’ adını hak ediyor

Ancak Dünya’nın altın zenginliği de sınırsız değil. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na göre Dünya’nın altın rezervi 54 bin ton.  Türkiye’nin toplam altın potansiyelinin ise 6- 7 bin ton olduğu tahmin ediliyor.

M.Ö.  300.000’li yıllarda silah, çakmaktaşı yapımıyla ilk örnekleri görülen madencilik günümüzde bilgi, deneyim ve sıkı denetimin en çok gerekli olduğu, en zor, en ağır işkolu. Her ihmal büyük faciaya yol açabiliyor.

-Kanada birinci-

Maden kazaları diğer tüm iş kollarındaki kazaların yüzde 10’unu oluşturuyor.  Ülkemizde ise bu oran yüzde 13,5’a çıkıyor.

Yine ölümlü iş kazalarında madenciliğin payı yüzde 7. Birincilik ise yüzde 32,4 ile inşaat sektöründe.

Türkiye madencilikteki ölümlü kazalarda çoğu kömür ocaklarında olmak üzere üçüncü. İlk sıralarda Çin ve Ukrayna var.

Dünya’da 2015 yılı öncesi 45 yılda altın madenlerinde meydana gelen 16  kazada ise birincilik Kanadalı şirketlerin işlettiği madenlerde!

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 20 Şubat 2024

Yazarın Tüm Yazıları