LAHEY ADALET DİVANI’NDAN İSRAİL’E: DEVLET OLARAK ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLERİNE UY”

0

LAHEY ADALET DİVANI’NDAN İSRAİL’E: DEVLET OLARAK ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLERİNE UY”

Uluslararası Adalet Divanı, Gazze’deki Refah kentinde kara saldırısına hazırlanan İsrail’e, uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısında bulundu.

Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkeme, 12 Şubat’ta Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yaptığı talebe ilişkin olarak bir açıklama yayımladı. Güney Afrika; Uluslararası Adalet Divanı’ndan, İsrail’in Refah’taki uygulamalarının durdurulması talebinde bulunmuştu. Birleşmiş Milletler’in en üst düzeydeki yargı organı konumunda bulunan uluslararası mahkeme, bu talebe ilişkin olarak daha önce aldığı karara gönderme yaptı.

Uluslararası Adalet Divanı, 26 Ocak’ta verdiği kararda, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerini önlemek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması gerektiğine karar vermişti.

Mahkeme yaptığı son açıklamasında bu kararın Refah için de geçerli olduğunu vurgulayarak geçici ek önlemlere gerek olmadığını bildirdi.

Uluslararası mahkemeden yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Refah’ta yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamasına atıfta bulunuldu. Genel Sekreter, İsrail’in Refah’a kara harekatı olasılığıyla ilgili olarak  “zaten bir insani kabus olan durumu katlanarak artıracağı ve bölgesel sonuçlar doğuracağı” uyarısında bulunmuştu.

Uluslararası Adalet Divanı’nın açıklamasında, “Bu tehlikeli durum, mahkemenin 26 Ocak 2024 tarihli kararında belirttiği ve Refah dahil Gazze Şeridi’nin tamamında geçerli olan geçici tedbirlerin derhal ve etkili bir şekilde uygulanmasını gerektirmektedir” dendi.

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın soykırım suçlamasıyla açtığı davada, 26 Ocak’ta, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerini önlemek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması gerektiğine karar vermişti. Mahkeme, Netanyahu hükümetinin uluslararası yasal yükümlülükleri kapsamında geçici karara uymak için alacağı önlemleri bir ay içinde Lahey’e bildirmesini istemişti.

Uluslarası Adalet Divanı, Hamas’a da elindeki İsrailli rehineleri derhal serbest bırakması çağrısında bulunmuştu.