Uçuklara yatkın kişilerde demans riskinin iki kat daha fazla olabileceği öne sürüldü.

0

Uçuklara yatkın kişilerde demans riskinin iki kat daha fazla olabileceği öne sürüldü.

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar,  hayatlarının bir noktasında uçuklara neden olan herpes simpleks virüsü (HSV) ile enfekte olan kişilerin, hiç karşılaşmamış olanlara kıyasla her türlü demansa yakalanma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu buldu. enfekte.

Virüsün Alzheimer riskini artırabileceği düşünülüyor  çünkü virüs parçaları ömür boyu vücudunuzda kalıyor ve beyne giderek Alzheimer’ın  ayırt edici özellikleri olan amiloid-beta plakları ve tau oluşumunu tetiklediklerine dair bazı kanıtlar var.

Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde  yayınlanan son araştırma için  araştırmacılar, 15 yıl boyunca 70 yaşındaki 1.000’den fazla İsveçliyi inceledi

Herpes simpleks virüsü taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek için kan örnekleri toplandı ve analiz edildi.

Araştırmacılar ayrıca katılımcıların tıbbi kayıtlarından demans teşhisleri ve bilişsel bozulma belirtileri hakkında bilgi topladılar.

Uppsala Üniversitesi Hastanesi Hafıza Kliniğindeki araştırmacılar tanıları incelediler ve vakaları kesin ve olası demans olarak sınıflandırdılar.

Yaklaşık 71 katılımcıda (yüzde yedi) demans, 36’sında (yüzde dört) Alzheimer gelişti.

Alzheimer veya demans geliştiren katılımcıların yaklaşık yüzde 89’unda herpes simpleks virüsü bulunurken, bilişsel bozukluğu olmayanların yüzde 82’sinde virüs vardı.

Araştırmacılar, virüse sahip olmanın demans riskini iki katına çıkardığını belirledi.

Demans, hafıza, dil ve muhakeme kaybıyla ilişkili bir grup rahatsızlığın genel terimidir.

Daily Mail