Zühtü Arslan: AYM kararlarının uygulanması bir anayasal zorunluluktur.

0

Zühtü Arslan: AYM kararlarının uygulanması bir anayasal zorunluluktur.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ‘uygulanmayan AYM’ kararlarıyla ilgili “Beğenmeyip katılmayabiliriz ama AYM kararlarının uygulanması bir anayasal zorunluluktur” dedi.

Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda Anayasa Mahkemesinin yeni üyesi Yılmaz Akçil’in yemin töreni düzenlendi.  Konuşmasında Yılmaz Akçil’i tebrik eden Arslan, “Ettiğimiz yemine giydiğimiz cübbeye dair görüşlerimi sizlerle son kez paylaşacağım. AYM olarak göreve başlarken anayasayı ve temel hak ve özgürlükleri koruyacağımıza, büyük Türk milleti önünde söz veriyoruz. Verilen sözün tutulması anlamına gelen ahde vefa ahlaki ve hukuki bir ilkedir. Günümüzde ahde vefa ilkesinin yaşlanan ters dalgalarla zedelendiğini görüyoruz” dedi.

Adaletin sembollerinden birinin hiç kuşkusuz cübbe olduğunu vurgulayan Zühtü Arslan,  “Cübbelerimiz adaleti ve onun omuzlarımıza yüklediği ağır sorumluluğu temsil etmektedir. İnsanlar o cübbe karşısında haksızlıkların giderileceğine inanırlar” ifadesini kulandı.

Arslan, “Temyiz incelemesi değil, anayasaya uygunluk denetimi incelemesi yapmaktadır. AYM’nin kararından sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir yasal zemini ve temeli yoktur. Beğenmeyip katılmayabiliriz ama uygulanması bir anayasal zorunluluktur” diye konuştu.

Elips Haber