DURUMU BİLİYORUZ AMA YİNE DE “İNSAF” DEDİRTİYOR. ÜRETİCİ-MARKET FİYAT FARKI 4 MİSLİ!

0

DURUMU BİLİYORUZ AMA YİNE DE “İNSAF” DEDİRTİYOR. ÜRETİCİ-MARKET FİYAT FARKI 4 MİSLİ!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, her ay yaptığı gibi bir önceki ayın yani ocak ayının üretici-market fiyat farklarını açıkladı. Aradaki fark yine çok büyük.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına göre ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla portakalda görüldü. Aradaki farkın oranı %404… Mevsimi olmasına rağmen diğer narenciye ürünleri de portakalı takip ediyor. Buna göre mandalinada fiyat farkı %396,7, limonda ise %385,2. Bu ürünleri kuru soğan takip ediyor. Üretici ile market fiyatı arasındaki fark kuru soğanda %256,5…

Üreticiye kilo başına ödenen fiyatla market raflarındaki fiyatları vermek de düşündürücü durumu ortaya koymak açısından yararlı olabilir. Ocak ayında üreticide 4 lira olan portakal 20 lira 17 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan mandalina 26 lira 8 kuruşa, 3 lira 83 kuruş olan limon 18 lira 58 kuruşa, 5 lira 8 kuruş olan kuru soğan ise 18 lira 11 kuruşa satıldı.

Durumun daha da düşündürücü yanı, narenciye fiyatları düşüyor olması. Fiyatlar düşüyor ama üretici-market fiyatları arasındaki fark artıyor veya vahim fark korunuyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, portakalda yüksek rekolte ve düşük talep nedeniyle ciddi fiyat düşüşleri olduğunu bildirdi. Narenciye ürünlerinde üretici-market fiyatları arasındaki fark ortalama 4 misli olurken müstahsil bu sezon ciddi zarar etti. Şemsi Bayraktar bu nedenle ağaç kesimlerinin devam ettiğini duyurdu. TZOB Başkanı, narenciyede ihracatçı desteklenirken üreticinin destek görmediğini belirtti. Bayraktar, “dalda bekleyen ürünler, devlet, belediye ve benzeri kuruluşlar tarafından üreticiden alınıp halka dağıtılmalıdır” dedi.