ABD: “BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULMASININ AKTİF TAKİPÇİSİYİZ”

0

ABD: “BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULMASININ AKTİF TAKİPÇİSİYİZ”

Birleşik Krallık’ın ardından ABD de Ortadoğu’da “bağımsız Filistin devleti kurulması” fikrini benimsediklerinin işaretini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, haftalık basın brifinginde Filistin devletinin kurulmasının Biden yönetiminin hedefi olduğunu belirtti. Miller şöyle konuştu: “İsrail için gerçek güvenlik garantileri olan bağımsız bir Filistin devletinin kuruluşunun aktif olarak takipçisiyiz. Çünkü bunun İsrail, Filistinliler ve bölge için kalıcı barış ve güvenlik getirmenin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz”. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıntı vermedi ancak konuyu bölgedeki ortaklarıyla ve Birleşik Devletler yönetimi içindeki organlarla ele aldıklarını belirtti. Miller, Filistin devletinin kurulması (veya ABD tarafından tanınması) konusunda “buna ulaşmanın çeşitli yolları var; atılan adımların peşinden gelecek gelişmeleri ilerletmenin yolları var” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir süre önce bakanlığına Filistin devletinin tanınmasının sonuçları hakkında değerlendirme ve projeksiyon hazırlanması talimatı vermişti.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron da bölgeye yaptığı ziyaretten sonra 30 Ocak Salı günü parlamento üyelerine, hükümetinin Birleşmiş Milletler de dahil, bağımsız bir Filistin devletini tanımayı değerlendirdiğini bildirmişti.