‘Kayıp Kıta’ Avustralya kıyılarında bulundu: Bilim insanları, kara parçasının yarım milyon insana ev sahipliği yaptığını söylüyor

0

Kayıp Kıta’ Avustralya kıyılarında bulundu: Bilim insanları, kara parçasının yarım milyon insana ev sahipliği yaptığını söylüyor

Bilim insanları, Avustralya’nın kuzey kıyısı açıklarında, yaklaşık 70.000 yıl önce yarım milyon insana ev sahipliği yapan kayıp bir kıtanın kanıtlarını buldular.

Kuzey Batı Sahanlığı olarak bilinen bu kara kütlesi, Birleşik Krallık’ın yaklaşık 1,6 katı büyüklüğündeydi ve takımadalar, göller, nehirler ve büyük bir iç deniz içeriyordu.

Uzmanlar,  takımadaların o kadar büyük olduğunu ve Endonezya’dan  Avustralya’ya göç için ‘basamak taşı’ görevi görebileceğini söylüyor.

Kuzey Batı Sahanlığı yaklaşık 10.000 yıl önce deniz seviyelerinin yükselmesiyle kaybedildi ve şu anda Timor Denizi’nin yaklaşık 300 metre altında bulunuyor.

Yeni çalışma Queensland’deki Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Kasih Norman tarafından yönetildi.

Norman ve meslektaşları, “Avustralya’nın Kuzey Batı Sahanlığı’nda var olan karmaşık manzaranın ayrıntılarını açığa çıkarıyoruz” diyor.

‘Bugün kıtamızda bulunan hiçbir manzaraya benzemiyordu.’

Yaklaşık 18.000 yıl önce son buzul çağı sona erdi.

Daha sonra meydana gelen ısınma, deniz seviyelerinin yükselmesine ve Avustralya’yı çevreleyen devasa bir kara kütlesi de dahil olmak üzere dünya kıtalarındaki büyük alanların boğulmasına neden oldu.

Bu kara kütlesi, Avustralya anakarasını Yeni Gine ve Tazmanya’ya (topluca artık Sahul olarak biliniyor) bağlıyordu, ancak deniz seviyelerinde artış meydana geldiğinde bazı kısımlar sular altında kaldı.

Bu süreç Sahul süper kıtasını Yeni Gine ve Avustralya’ya böldü ve Tazmanya’nın anakaradan bağlantısını kesti.

Araştırmacılar, 14.500 ila 14.100 yıl önce ve 12.000 ila 9.000 yıl önce küresel deniz seviyesinin hızlı yükselişinin, Kuzey Batı Sahanlığı’nın yaklaşık yarısının hızla deniz suyuyla dolmasıyla sonuçlandığını ortaya koyuyorlar.

İnsan popülasyonları da Avustralya anakarasına doğru çekilmişti.