COP 28 ZIRVASI BİTTİ, DÜNYANIN ACINASI HALİ SÜRÜYOR

0

COP 28 ZIRVASI BİTTİ, DÜNYANIN ACINASI HALİ SÜRÜYOR

Bu gezegen bir gaz bulutuydu, milyarlarca yıl döndü durdu, sonra mavi ve yeşil bir hayat sundu. Binlerce canlı türü geldi geçti, bazıların hanedanlığı milyonlarca yıl sürdü. Mesela; şimdinin film yıldızı dinozorların hakimiyetinin 150 milyon yıl falan sürdüğü hesaplanıyor.

Sonra insan ortaya çıktı. Dünyanın tabutuna son çiviyi çakacak canlı türü…

Çağdaş filozof ve yazarlardan Aldous Huxley’in unutulmaz bir sözü var… “Belki de bu dünya, başka bir gezegenin cehennemidir.”

Huxley, herhalde çiçeklere, böceklere, hayvanlar alemine suçlar gibi bakıp böyle ağır bir laf etmedi, yazarın baktığı insanlardı.

Hanedanlığı şunun şurasında daha 50 bin yılı bile bulmayan İnsanlığın yarattığı savaş, yıkım ve sürgün tarihinin satırbaşları ile kafamızı ağrıtmayalım. Son 250 yılın son dilimi 50 yılı ele alalım yeter.

İnsan atıklarında da ‘asıl suçlu insanlar değil sistem’ diyerek devam edelim.

Küresel ısınmanın, sera gazlarının, denizleri okyanusları plastik cehennemine çeviren suçluyu ilan edelim. Paradan başka hiçbir şeye değer vermeyen büyük şirketler…

Bu saptamayı saygın bilimsel bir heyet yapıyor.

Oxford Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu bağımsız bir veri konsorsiyumu olan Net Zero Tracker, dünyadaki 2 bin büyük şirketin baş kirleticiler olduğunu ilan etti. Bu şirketlerin gelirleri 27 trilyon dolar…

Bu şirketlerin sadece yüzde dördü, BM’nin Sıfıra Kadar Yarış kampanyası tarafından belirlenen kriterleri karşılıyor; yani daha az kirletiyor.

Kirleticiler arasında petrol şirketleri bir numara… Geri dönüşümsüz malzeme kullanımında ise Çin ve Hindistan ilk sırada… Daha pek çok ayrıntı var ama yakıcı bir örnek verelim.

‘SAFİR’ ADLI TANKER

Kızıldeniz’de sekiz yıldır dünyanın başına bela olan karaya oturmuş yaralı bir tanker var. İçinde bir milyon varilden daha fazla ham petrol bulunuyor.

Yemen’in Hudeyde kenti açıklarında 2015’ten beri bakımsız halde demirli duran tankerdeki petrolün boşaltılması için petrol şirketleri ve futbola milyonlar döken Arap ülkeleri kıllarını bile kıpırdatmadılar. Bu tankerdeki petrol denize yayılırsa dünyanın en kıymetlisi akvaryum sayılan Kızıldeniz yok olacak.

Birleşmiş Milletler sekiz yıldır adeta para dilenmeye başladı ve petrolün şuana kadar sadece 300 bin tonu boşaltılabildi.

Ancak boşaltmaya para veren şirket ve ülkeler tankerdeki petrolün kavgasını vermeye utanmıyorlar. Dertleri hala daha çok para…

Filistinlilerin yıllardır çektikleri acılarda bile ‘şeytan boku’ denilen petrolün payı vardır. Bu nedenle petrol ve dünyanın doğası asla birlikte düşünülemez.

Dubai’deki COP 28 toplantısına da bu gözle bakılmalı.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 17 Aralık 2023

Yazarın Tüm Yazıları