Sahiller Halkındır…

0

Sahiller Halkındır…

Çok güzel bir laf değil mi? Üstelik ülkemizde Anayasa ile teminat altında… Ancak Anayasa delik deşik olalı çok oldu. AKP iktidarları döneminde özellikle Ege kıyılarında kiralanmadık alan kalmadı, buna turizmin başkenti denilen Antalya kıyılarını da eklemek lazım.

Son dakika haberi... Sahiller halka kapandı mı? MUÇEV o plajları nasıl aldı? | Gündem Haberleri

Ülkemiz yakın dönemde bir de kum hırsızlığıyla tanıştı. Salda Gölü kumları ve dünyanın örnek gösterdiği Patara Plajının kumları çalındı. Hem de kamyonlarla lüks otellere taşındı. Okluk Koyundaki yazlık saraya da bu kumların taşındığı ve suni plajlar oluşturulduğu iddia ediliyor.

Salda Gölü'nün kumları kimlerin villarına taşındı? - Son dakika haberler

Oysa bilim insanları taşınan kumun başka bir ortama uyum sağlayamayacağını, birkaç yıl içinde yağmur ve rüzgarla havaya savrulup gideceğini söylüyorlar. Uzmanlara göre, bu işin kuralı kumu ait olduğu yerde bırakmak…

Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden 2 bin kamyon kum çalındı

İtalya’nın Sardinya Adasında kumların korunması için gelen turistlerin bavulları bile aranıyormuş, bir yıl içinde gümrük kapılarında 200 kilogram kaçak kum ele geçirilmiş. Sıkı durun; şişe içinde kum kaçıran İngiliz turiste bin Euro para cezası uygulanmış.

Ülkemizdeki toprak ve deniz yağması konusunda uzun uzun düşündüm. Şuna inanmaya başladım!… “ Bu dünyada en fazla 80-90 yıl, bilemedin 100 yıl yaşarız.… Öbür dünyada zaten bu işleri yapamayız. Melekler asla izin vermez.

Satmışım anasını ben bu dünyanın!”

Bu Kadarı da Olmaz…

Beach işletmeciliği adı altında kıyı yağmasının en can yakıcı örneği hiç kuşkusuz Bodrum ve Çeşme’dir.

Bodrum'da bir restoran masaya 26 bin lira hesap gönderdi: Su 40 lira peynirli sandviç 140 lira​ - Yeni Şafak

Soygunun boyutları o kadar abartılmıştır ki; ‘loca’ adı altında görgüsüzce oluşturulmuş tül perdeli plaj odalarının günlüğü 10 bin liraya varabilmektedir. ‘Kolay kazan kolay harca’ bu ilkeyi hayata geçirenlerin sayısı artık bu plaj localarını doldurmaya yetiyor ülkemizde.

Kıyıları kiraya veren yetkili devlet kurumları; Milli Emlak ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Çanakkale Saroz’dan Antalya’ya kadar binlerce irili ufaklı kıyı bandı özel sektöre kiralandı. Kira bedelleri düşük, elde edilen gelirin yüksek olduğu bu sektörde elbette iktidara yakın şirketler var. Antalya’nın Kaş ilçesinde gördüğünüz işletmeciyle, üç gün sonra Bodrum’da karşılaşırsanız; şaşırmayın…

Datça Gezilecek Yerler - Muğla ve Ege'nin Cennet Köşesi - Bir Acayip Gezi

Plajdan Plana Uzanan Yol

Malum Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesiyle Kuzey Ege’nin çevresi değişecek. İktidar şimdiden hazırlığa başladı, Balıkesir-Çanakkale illeri 1/50000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nı devreye soktu. Çanakkale’nin 710, Balıkesir’in ise 646 kilometre sahil bandı var. Planın uygulanacağı alanın yüzde 66’sında tarım yapılıyor.

Çanakkale Plajlar ve Beachler: Çanakkale'de Denize Girilecek En Güzel 7 Koy ve Plaj

Öyle böyle değil; ülkemizin en verimli alanlarından söz ediyoruz. Ünlü Ezine peynirinin bu alanda üretildiğini söylemem yeterli herhalde. Ayrıca; Bozcaada ve Gökçeada gibi korunmaya muhtaç iki adamız da yeni planın içinde.

Çanakkale Boğazı’na yapılan köprü imar hareketlerini acayip hızlandıracak. Çevrecileri ‘yağma planı’ dedikleri yeni düzenleme bunun ön hazırlığı.

Gökçeada Turları ve Ekonomik Gökçeada Turları - Jolly

Bu plan plajların kiraya verilmesinin de ötesinde bir düzenleme içeriyor. Başlangıç noktası Çanakkale Köprüsü ayakları. Planın Güneye olan yolculuğunu durdurmak zor olabilir. Bunu neden diyorum? İstanbul’da köprülerin çevresine bakmak yeterli olur sanırım.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

 

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 19 Eylül 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here