YUNUS KARAÇÖL/YAZAR, EĞİTİMCİ/SÖYLEŞİ/CANBERK TURAN

0

YUNUS KARAÇÖL/YAZAR, EĞİTİMCİ/SÖYLEŞİ/CANBERK TURAN

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Tabii. Her ne kadar doğum tarihim net bilinmese de kütüğe 18.08.1989 olarak Ağrı/Doğubayazıt Kucak köyü doğumlu olarak kaydedildim. İlkokulda iken yazdığım güfte ve şiirlerle edebiyat dünyasına merhaba dedim. Ortaokula geçtiğimde tek başına “Bilim gazetesi” adıyla okulumda yayımlanan bir gazete çıkararak gönül verdiğim edebiyat için küçük adımlar atmaya devam ettim. İlk eserim olan “Aşk ve Acı” lise ikinci sınıfta okurken yayımlandı. Ardından yazdığım “Uyanıklar Dünyası” adlı 6 piyesten oluşan eserimdeki bazı oyunları da tiyatro ekibimle birlikte çeşitli okullarda sergiledik. Hayalim; radyo, sinema ve televizyon ya da tiyatro bölümünü okumak olsa da hayat şartları beni farklı bir yere savurdu.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünü kazanarak burada eğitim almaya devam ettim. Eğitimim devam ederken çeşitli edebiyat dergilerinde de yazılarım yayımlandı. Bunun yanı sıra yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapmaya başladım. Bu süreç içerisinde iken uzun zamandır hayalini kurduğu ve yazmayı planladığı üçlemeden oluşan “Bir Kadın Kaç Mezar?’ın” ilk serisini yazmaya başladım. Serinin ikincisini Ağrı’da doğduğum köyümde, son seriyi de asteğmen olarak vatani görevimi yaptığım Hakkâri/ Şemdinli’de yazarak tamamladım.  Ardından çocukluğumuzu süsleyen masallara yöneldim. Köy köy gezerek unutulmaya yüz tutmuş asırlık olan 29 Kürt masalını derleyerek Kürtçeden Türkçeye çevirdim ve bunları da “Anadolu Masalları” adıyla okurlarımla buluşturdum. “Suriçi Mafia” adlı bir internet dizisi yazdım, birkaç bölüm yayınlandıktan sonra ekonomik sebeplerden ötürü diziyi bitirme kararı aldım. Kendi yazdığım ve aynı zamanda oynadığım kısa skeçlerimi “Yunus Karaçöl” isimli Youtube kanalımda yayınladım. 2021yılında ise on yıldır yazıp biriktirdiğim şiir ve aforizmalardan oluşan iki dosyasını “Ama Sen Gelmedin” ve “Endemik Kokulu Yârim” adıyla okurların beğenisine sundum. Bunun yanı sıra TYT ve AYT’den oluşan Coğrafya konu anlatımı ve soru bankası kitaplarını yazarak onları da “Coğrafya’nın Nabzı” adıyla yayımladım. En son “Mokita” isimli bir romamın daha yayımlandı. Şu an, İstanbul’da özel bir eğitim kurumunda coğrafya öğretmenliği yapmanın yanı sıra editörlük, senaryo yazarlığı, skeç ve gerçek hayat hikâyeleri yazımıyla gönül verdiğim sanat için üretmeye devam ediyorum.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİM:

1- AŞK VE ACI (Roman) 2007

2- UYANIKLAR DÜNYASI (Tiyatro) 2011

3- BİR KADIN KAÇ MEZAR? 1 CENNETTEKİ ANNELER (Roman) 2014

4- BİR KADIN KAÇ MEZAR? 2 İHANET ZİNCİRİ (Roman) 2017

5- ANADOLU MASALLARI (Masal) 2019

6- AMA SEN GELMEDİN (Şiir-Aforizma) 2021

7- ENDEMİK KOKULU YÂRİM (Şiir- Aforizma) 2021

8- MOKİTA (Roman) 2022

YAYIMLANMIŞ  DERS KİTAPLARIM:

1- COĞRAFYANIN NABZI TYT KONU ANLATIMI VE SORU BANKASI (2021)

2- COĞRAFYANIN NABZI AYT KONU ANLATIMI VE SORU BANKASI (2021)

3- DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU ANLATIMLI SORU BANKASI 8. SINIF LGS (2022)

YAYIMLANACAK ESERLERİM:

1- BİR KADIN KAÇ MEZAR? 3 CENNETİN ÖLÜ KUŞLARI (Roman)

2- ADALET’İ ARAYAN DEVLET (Hikâye)

3- ASRIN FELAKETİ (Roman)

YAZDIĞIM SİNEMA FİLM SENARYOLARIM:

1- BİR KADIN KAÇ MEZAR? 1 Cennetteki Anneler

2- BİR KADIN KAÇ MEZAR? 2 İhanet Zinciri

3- BİR KADIN KAÇ MEZAR? 3 Cennetin Ölü Kuşları

4- SURİÇİ MAFİA- Karanlık Sokak

5- HAZAL

6- GÖLGEDE KALANLAR

Yazmaya ne zaman başladınız?

Yazmaya ilkokulda iken şarkı sözleri ve şiir yazarak başladım. İlk eserim 2007 yılında yayımlandı. Bu zamandan beridir yazmaya ve üretmeye devam ediyorum.

Size ilham kaynağı olan yazarlar kimlerdir?

Bana ilham veren o kadar çok yazar oldu ki… Birkaç tanesine değineyim;

Fyodor Dostoyevski “Suç ve Ceza”

Miguel de Cervantes “Don Kişot”

Stıeg Larsson “Milenyum serisi”

Jean-Christophe Grange “Siyah Kan”

Yaşar Kemal “İnce Memed”

Ayşe Kulin “Kanadı Kırık Kuşlar”

Bu şekilde çok yazar var, ismini zikredemediklerim beni bağışlasın.

Kitaplarınızı yazarken zorlandınız mı?

Zorlandığım, hatta günlerce başladığım eserde ilerleyemediğim, zihnimin donduğu vakitler çok oldu. Bu süreçte kendimi daha çok okumaya verdim, araştırmalara yöneldim, belli bir süre sonra zaten bu durum kendiliğinden çözülerek sizi bir yazı makinasına yeniden dönüştürüveriyor. Beni yazmak değil de yazdıklarım için bir yayınevi bulmak daha çok zorluyor ve sıkıyor, diyebilirim.

Yeni bir eser çalışmanız var mı?

Şu an yeni bitirdiğim ve editörlük düzenlemesinde olan bir eserim var. Bu eserimi yayımlanmaya hazır ettikten sonra yazdığım kısa hikâyelerime devam edeceğim. Sanırım kendim için şunu söyleyebilirim, bu hayatta hep şu iki şey gerçekleşmeden ölüp gitmekten çok korkarım. Yeterince kitap okumamak ve yeterince kitap yazmamak… Gerisi Allah’ın emri!  Son olarak şunu söylemek istiyorum, lütfen okuyun okumaktan zarar gelmek ama cahillik sizi felakete sürükler… Her şey için teşekkür eder, okurlara keyifli okumalar dilerim.

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen
Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

 

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 19 Kasım 2023