KARPUZ EMOJİSİ FİLİSTİN’LE DAYANIŞMANIN SEMBOLÜ OLDU

0

KARPUZ EMOJİSİ FİLİSTİN’LE DAYANIŞMANIN SEMBOLÜ OLDU

Karpuz dilimi emojisinin sosyal medya mesajlarında dayanışma amaçlı kullanımı, geçen hata bir içerik üreticisinin girişimiyle başladı. Jordan Louise adını kullanan sanatçı, karpuz deseniyle yaptığı filtreden elde edilen gelirlerin tamamını Gazze’deki insani yardıma yönlendireceğini duyurdu. Girişim önce TikTok’da ilgi çekti ardından da diğer sosyal medya mecralarına yayıldı.

Sosyal medyada Gazzelileri destekleyen kullanıcılar, destek ve sempati mesajlarının sansürlenmesinden yakınıyorlardı. Karpuz emojisinin ortaya çıkışıyla daha doğrusu karpuz sembolünün hatırlanmasıyla bu sansürün aşıldığı belirtiliyor.

1967’DEN BERİ

Karpuzun veya karpuz diliminin Filistin’le dayanışmanın sembolü olmasının yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi var. İsrail 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’nda Batı Şeria ve Gazze’nin kontrolünü ele geçirdiğinde Filistin bayrağının halka açık yerlerde gösterilmesini yasaklamıştı. İsrail güvenlik güçleri Filistin bayrağını açanları tutukluyordu. Filistinliler bu yasağı aşmak için Filistin bayrağının renklerini taşıyan karpuzu sembol olarak kullanmaya başlamıştı.

Filistin’de Filistin bayrağı yasağı Oslo Anlaşmaları kapsamında 1993 yılında kaldırılmıştı. Kırmızı yeşil siyah bayrağın Batı Şeria ve Gazze’deki Filistin yönetimini temsi ettiği kabul edilmişti.

O yıllardan beri özellikle Arap sanatçılar Filistin’le dayanışma için eserlerinde karpuz veya karpuz dilimi figürlerini kullanmaya başlamışlardı.