ABD’de üç yıl boyunca doktor doktor gezen bir çocuğun hastalığını  ChatGPT  buldu!

0

ABD’de üç yıl boyunca doktor doktor gezen bir çocuğun hastalığını  ChatGPT  buldu!

Bir çocuk, ChatGPT ona teşhis koymadan önce gizemli semptomları nedeniyle 17 doktora göründü

Semptomlarının teşhis edilmesi üç yıl süren Alex şu anda iyileşiyor

Kronik ağrıların başlamasından kısa süre sonra Alex’in kişiliği değişmeye başladı.

Karamsar ve yorgun hale geldi ve bir şeyleri çiğneme zorluğu yaşamaya başladı. Alex ayrıca yürürken sol ayağını sürüklüyordu ve şiddetli baş ağrıları oluyordu.

Ailesinin mahremiyetini korumak için soyadının kullanılmamasını isteyen Courtney, oğlunun öfke nöbeti geçiren çılgın bir insana dönüştüğünü söyledi.

Alex bir şeyleri çiğnememeye başladığında Courtney bunun bir diş sorunu olabileceğini düşündü ve Alex’i dişçiye götürdü. Doktor, Alex’in dişlerini gıcırdatıyor olabileceğinden şüphelendi ve aileyi, geceleri daha iyi nefes almasına yardımcı olmak için Alex’in ağzına genişletici yerleştiren bir uzmana yönlendirdi.

İlk başta bir çözüm gibi görünse de daha fazla semptom ortaya çıktı.

Courtney, Alex’in büyümediğini fark ettiğinde onu bir çocuk doktoruna götürdü ve doktor, salgının gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Alex’i çok sayıda doktor randevusuna götüren Courtney, üç yıl boyunca cevapları aradı ve 17 doktora danıştı.  Son olarak, araştırmaların tıbbi teşhislerde yüzde 72’ye kadar doğru sonuç verdiğini gösteren ChatGPT’ye sordu .

“Çok fazla doktorla görüştük. Bir noktada acil servise gittik. Ben zorlamaya devam ettim. Geceyi bilgisayarda başında geçirdim…”

Courtney, Alex’in test sonuçlarını satır satır inceledi ve bunları ChatGPT’ye girdi. Chatbot ‘bağlı kordon sendromu’ teşhisiyle geri döndü.

Courtney, chatbotun teşhisini gördüğünde “bunun çok mantıklı olduğunu” fark etti.

Bağlı kordom sendromu, omuriliğin omurilik kanalına anormal şekilde bağlanmasına neden olur ve çocuklar büyüdükçe kan akışını kısıtlar.  Uyuşukluğa, ağrıya, kas güçsüzlüğüne ve motor kontrolüyle ilgili sorunlara yol açar.

Belirtiler arasında yürüme güçlüğü, ciltte renk değişikliği, bacaklarda ve sırtta uyuşukluk, şiddetli bacak veya sırt ağrısı, skolyoz, mesane ve bağırsak kontrol sorunları ve kas kütlesi kaybı yer alır.

Tahminlere göre bu durum ABD’deki doğumların yıllık yüzde birinden daha azında meydana geliyor.

Alex’in durumuna, omuriliği koruyan omurganın normal şekilde oluşup kapanmaması sonucu ortaya çıkan spina bifida neden oldu. Alex, bu durumun en hafif şekli olan spina bifida occulta’ya sahip; omurgada küçük bir boşluğa neden oluyor ancak sinir hasarı yok.

Bu formun teşhis edilmesi daha zordur çünkü kusur daha küçüktür ve görülmesi daha zordur. Courtney, Alex’in kusurunun daha çok kalçasının üstünde kimsenin görmediği bir doğum lekesine benzediğini söyledi.