📽️ CAFER CAN ŞENGÖNÜL/ MÜZİK /SÖYLEŞİ

0

📽️ CAFER CAN ŞENGÖNÜL/ MÜZİK /SÖYLEŞİ

‘DİPLOMAYLA DJ OLUNMUYOR’

Davulcu, DJ ve prodüktör Cafer Can Şengönül ile müzik hayatı, DJ’lik kariyeri ve yeni projeleri üzerine söyleşi gerçekleştirdik. İyi okumalar. 

Cafer Can Şengönül’ü tanıyabilir miyiz? Kendinizi en iyi nasıl ifade edersiniz? Müzik dışında nelerden hoşlanırsınız?

😎Adana’da müzisyen bir babanın oğlu olarak büyüdüm. Babamın büyürken ‘’Asla müziği tek gelir kapısı olarak görme’’ nasihati üzerine İşletme bitirdim, bunu okurken bir yandan dış ticaret bitirdim, daha sonra uluslararası yönetim ve pazarlama  üzerine master yaptım.  Yıllarca beyaz yakalı olarak çalışırken hafta sonları sahne aldım. Müzik dışında doğada kamp yapmayı, bilgisayarda oyun oynamayı severim.

Müzisyen bir ailenin içinde yetişmenin de etkisiyle müzikle küçük yaşlarda tanışmışsınız. Enstrüman olarak da davul çalıyorsunuz. Fırsatını bulmuşken söyleşimizin başlarında şunu sormak istiyorum; sizce yetenek öğrenerek mi elde ediliyor yoksa genlerden mi geçiyor?

😎Yetenek dediğimiz şey aslında bir şeyi hızlı öğrenebilme kabiliyetidir.  Yetenekli bir çocuk, enstrüman çalmasını veya bir ders konusunu diğerlerinden daha hızlı öğrenendir.  Kalıtımsal olduğunu pek düşünmesem de büyürken yaşadığınız çevre ve dış etkenler buna etki ediyor diye düşünüyorum.

Birçok yerel grup ve sanatçı ile müzikal çalışmalar içinde bulmuşsunuz. Enstrüman kullanan bir müzisyenken kariyerinize Dj olarak devam etmenize ne sebep oldu? Müzikal kariyerinize Dj olarak mı devam edeceksiniz yoksa bir grupla ya da solo olarak da enstrüman çalmayı sürdürecek misiniz?


😎Şu an hem DJ’lik hem davulculuk yapmaktayım ve sanırım bu şekilde gidecek.  Elektronik müziğe olan ilgim ile beraber çaldığım gruplarda klasik akustik davul setup’ımın yanına zamanla elektronik öğeler eklemeye başlamıştım. Hala davul çalarken davulun bir tarafında laptop, ses kartı, elektronik davul padleri, sampler gibi öğeler kullanıyorum. Ama evet eskiden davulcuydum ve DJ’lik pek yapmak istemiyordum.  Pandemi ile beraber çaldığımız barlar kapandıktan sonra daha yoğun şekilde DJ’lik yapmaya başladım.  Öyle de kaldı.

Günümüzün popüler mesleklerinden birisi DJ’lik. Dj olmak için ne gibi eğitimlerden ya da deneyimden geçmek gerekiyor? Sektörde kalıcı olmak için ne yapmak gerekiyor? 

😎Sektörde var olmak için sanırım stüdyoda kendi bestelerini, remixlerini üretmek gerek. Kalıcı olmak için de bunu sürekli olarak yapmak gerek.  Eğitim konusunda bu işin geçerli bir okulu ya da kursu yok diye biliyorum.  Yani diplomalı yada sertifikalı DJ olunmuyor.  Varsa da pek bir geçerliliği olduğunu sanmıyorum.  Böyle öğrenilmesi kolay ve zevkli olduğu için de herkes Dj oluyor/olabiliyor.  Bu insanları eleştiren kişilerin derdi de DJ’lerin yıllarca eğitim alıp yıllarca odalarında etüd yapmadan sahnelere çıkıyor eğleniyor ve eğlendiriyor olması.

Bir önceki soruyla bağlantılı olarak devam etmek istiyorum. Dj olmak isteyen gençlere ne önerirsiniz?

😎Eğlensinler, eğlendirsinler 🙂

Sizin örnek aldığınız DJ’ler var mı?

😎Pendulum, Chase & Status, Jan Blomqvist, Rüfüs Du Sol gibi genelde elektronik müziği canlı olarak icra eden isimleri takip ederim.

Yeni projelerinizden bahseder misiniz

😎‘’Violet Tides’’ adında 3 kişiden oluşan bir grup ile canlı elektronik dans müziği yaptığım bir proje var daha çok taze.  Bu grupta az önce bahsettiğim gibi akustik + elektronik şeklinde hybrid bir setup değil tamamen elektronik perküsyon kullanıyorum.  Vokalde Sıla İstanbullu , Synthlerde Selçuk Can Güven ile beraber canlı house müzik icra ediyoruz. Bunun dışında başka bir Kutlay Uyar remixi de yolda.

Röportajlarımdaki klasik sorumu size de sormak istiyorum. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı. Ne yapmak isterdiniz?

😎Karma’nın çok daha hızlı çalışmasını sağlardım.