GAZZE’DE HASTANELERDE DURUM: DİKİŞ İĞNESİ VE SİRKE! 

0

GAZZE’DE HASTANELERDE DURUM: DİKİŞ İĞNESİ VE SİRKE! 

İsrail’in Gazze için izin verdiği 20 kamyon insani yardım malzemesinin 2,3 milyon kişinin günlük ihtiyacının ancak %4’ünü karşıladığı belirtildi. Açıklama, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi OCHa’dan geldi. OCHA’ya göre, Gazze’nin günde 20 değil en az 100 kamyon insani yardıma gerek duyuluyor.

Bölgede özellikle sağlık hizmetinde çok ciddi sorunlar var. Kent Ekranı olarak derlediğimiz bilgiler şöyle:

Gazze’deki hastanelerde tibbi malzemeler tükenmek üzere. Doktorlar, ameliyatları dikiş iğnesi ve bildiğimiz ipliklerle yapıyorlar. Dezenfektan olarak mutfak sirkesi kullanmak zorunda kalıyorlar. Bazı ameliyatlar cep telefonu ışığında yapılıyor. Ayrıca solunum cihazları dönüşümlü olarak kullanılıyor. Anestezi için gerekli ilaçlar da yetersiz kalıyor. İki kişilik odalarda 10 hasta yatıyor. Yaralılar ve hastaların bakımları, tedavileri ve müdaheleler için nerede biraz yer varsa orası kullanılıyor. Pansuman malzemesi sıkıntısı da had safhada. Elbiseler yırtılıyor sargı bezi olarak kullanılıyor. Hastanelerin jeneratörleri için depolanan akaryakıt da bitiyor. Çoğu hastane genel hizmetleri karanlıkta veriyor.

EVDEN DİKİŞ İĞNESİ, KÖŞEDEKİ BAKKALDAN SİRKE VE HIRDAVATÇIDAN VİDA

El Kudüs Hastanesi’inde görev yapan Doktor Nidal Abed, ihtiyaçları normal olarak karşılanan hastanelerin bile Gazze’deki iş yükü karşısında zorlanacağını belirtiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne mensup ortopedi cerrahı, ameliyat gerektiren ortopedik vakalarda sıradan vidalar kullanmak zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Dünya Sağlık Teşkilatı ise Gazze’deki prematüre bebeklerin durumuna dair bir açıklama yaptı. Buna göre 130 prematüre bebek ölüm riski ile karşı karşıya.

Yine Birleşmiş Milletler’in saptamalarına göre, bölgede 50,000 hamile kadın bulunuyor. Bunların 5,500’ü gelecek ay doğum yapacak.

Yerlerinden edilmiş Gazzelilerden bazıları, Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen okullarda veya yine BM’nin kurduğu çadır kentlerde barınıyorlar. Ancak buralarda temiz su olmaması yüzünden suçiçeği, uyuz ve ishal vakalarında büyük artış var.