DEŞTİN’İ DEŞTİNİZ; ŞİMDİ NE OLACAK?

0

DEŞTİN’İ DEŞTİNİZ; ŞİMDİ NE OLACAK?

Mavinin oylum oylum işlediği koylarıyla ünlü Muğla yöresi tarihinde hiç bu kadar ağlamadı. Ormanlar ve iki denizin kucaklaştığı bu coğrafyaya üç termik santral konduruldu ve bu santrallere kömür sağlayan onlarca açık, yarı açık ocak var.

Yatağan Termik Santrali yüzde 37.75 verimlilikle çalışıyor

Güney Ege’nin oksijen deposu Sandras’ta maden aramalarına karşı çıkan halk, Akbelen Ormanı’nda kömür için ağaç kesilmesine karşı durdu.

Akbelen Ormanı neden çok önemli, halk neden direniyor? | Video/Haber |  Ekoloji Birliği

Muğla’nın Yatağan-Milas-Ören arasındaki yöreleri 35-40 yıldır ağır çevre sorunlarıyla boğuşuyor. Santrallerin baca gazı salınımları, ağır metaller ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Su, toprak ve gıda kirliliği de cabası.

Termik santral nedir? Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri ne zaman kuruldu?  Milas Termik Santrali'nde son durum

ORMANIN ORTASINA ÇİMENTO FABRİKASI

Muğlalı çevrecilerin bu yöreyi evi bilen doğa dostlarının bir derdi daha uzun süre gündemdeydi. Menteşe ilçesi yakınlarında, ormanın tam ortasına çimento fabrikası yapılıyordu ki; inşaat yarım kaldı. Öyküsü şöyle;

Entegre çimento fabrikası Yatağan’a bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe’ye bağlı Bayır Mahallesi ortak sınırında Tekağaç sırtı mevkiinde yapılıyordu. Fabrika sahasının etrafında yerleşim yerleri, bağ, bahçe, zeytinlik alanları, tarım alanları, dere ve baraj gibi su kaynakları var.

Menteşe'de ki Çimento Fabrikası neden kapatılıyor? - Günaydın Milas - Son  Dakika Milas ve Muğla Haberleri

Bodrum ve Marmaris’i bilirsiniz de Menteşe gözlerden kaçar; yemyeşil dağlarla çevrili Menteşe 3 bin yıl önceki Karya uygarlığının önemli noktalarından biridir. Karya Yolu yürüyüşçüleri buraları iyi bilir.

Karia Yolu Yürüyüşü Turu : DEEPNATURE TRAVEL

Zeytincilik, arıcılık, hayvancılık yaygındır. Bu bölgede kirletici unsurları hayli fazla olan bir çimento fabrikasına nasıl izin verilir? Menteşe’yi görünce anlamakta zorlanırsınız.

SON DAKİKA: Muğla'daki Yangın Termik Santrale Ulaşıyor - Webtekno

FABRİKAYA ÇED ONAYI ÜÇ YIL SONRA İPTAL EDİLDİ

Fabrika için gerekli olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu olumlu yönde çıkması bu devirde şaşırtıcı gelmemişti. Muğla Mimarlar Odası ve çevreciler raporun ‘şaibeli bir şekilde alındığını’ belirtiyorlardı. İtiraz dilekçelerinde altı çizilecek bölüm şöyle;

“Fabrikanın hava kalitesine etkisi değerlendirilirken yakın çevredeki üç kat  yakıtla üretim yapan termik santralin ve diğer çimento fabrikalarının verileri topluca değerlendirilmemiş, kurulacak alandaki tek kirletici tesismiş gibi değerlendirme yapılmıştır.”

Çimento fabrikası inşaatı mühürlendi - Marmaris Manşet

Mahkeme üç yıl sonra ÇED raporunu iptal etti, ancak bu üç yıl içinde binlerce ağaç kesildi, fabrikanın temeli yükseldi.

Deştin’i deştiniz, ağaçları kestiniz, geride ormanın içinde beton yığını bıraktınız,
Peki; şimdi ne olacak? Şirket bu molozları temizleyip, yöreyi ağaçlandıracak mı?

Bu fabrikaya onay verenler halkın yüzüne nasıl bakacak? Elbette hiçbir şey olmayacak. İşin içinde bir yerlerden kaynaklanan inat var.

Biz bu inadı yaşadığımız buhranlı yıllardan biliyoruz.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 15 Ekim 2023

Yazarın Tüm Yazıları