Anadolu Mutfağı/Lezzetimiz Erzincan’dan. Babuko (şir)

0

Anadolu Mutfağı/Lezzetimiz Erzincan’dan. Babuko (şir)

  • 2-4 Kişilik
  • 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme

Babuko (şir) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur malzemeleri;

  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Üst ayranı;

  • 5-6 diş sarımsak
  • 250 gr yoğurt
  • 1 ya da 1,5 su bardağı sıcak su
  • 200 gr tereyağı

Babuko (şir) Nasıl Yapılır?

  1. Un, tuz, su ve karbonat ile sertçe bir hamur hazırlanır. Borcam yağlanır hamur borcama alınır, elleriniz yağlayarak hamur borcamın içine bastıra bastıra oturtulur.
  2. Hamur fırına verilir ve pişirilir (ben soğuk fırına veriyorum 180 derecede pişiriyorum, üstü kabuk bağladığında ısıyı düşürüp biraz daha pişiriyorum ki içi iyice pişsin)
  3. Hamur pişti bir 5 dakika sonra üstü ince keskin bit bıçakla bir kapak gibi kesilerek çıkartılır içi sıcakken kaşık ile küçük küçük oyulur ve çıkartılır.
  4. Oyularak çıkartılan hamurlar bir kasede biriktirilir. Bıçakla ilk başta çıkartılan sert üst kapakta küçük küçük kırılarak hamurdan oyularak çıkmış içlerle karıştırılır.
  5. Şimdi borcamdaki hamur içi boş bir tencere gibi olmalıdır ama bu tencere gibi hamurun delinmemesine özen gösterilmelidir neden yoğurt ve yağ eklendiğinde içinde kalsın diye hamur delinirse yoğurt borcama akar diye.
  6. İçi oyularak kasede bekleyen içler tencere gibi olan borcamdaki hamurun içine kubbe gibi doldurulur ve soğuması için bir kenarda bekletilir (soğusun ki hamura yoğurt ve yağ eklenince hamurlar lapalaşmasın) bu arada hamurun tadına da bakalım neden çünkü tuz oranı için hamur tuzlu ise yoğurta az tuz tuzsuz ise daha çok tuz eklemek için.
  7. Şimdi yoğurdu çırpalım, içine damak tadımıza göre atmamız gereken tuz kadar tuz atalım. Sarımsaklarımızı dövelim ve yoğurdumuza katalım. Şimdi yoğurdumuzun içine sıcak suyumuzu ekleyelim ve karıştıralım ( yoğurt kıvamı sulu ayran gibi olmalıdır koyu kıvam da olmamalıdır) ocağa ateşe alalım ayranımız ısınsın sıcağa yakın olsun ama sakın kaynamasın neden? İçinde tuz olduğu için kaynarsa ayran kesilir.
  8. Tereyağını eritelim, hatta iyice kaynatalım, köpürtelim.
  9. Şimdi borcamdaki soğumuş hamurumuzun yanlarına yoğurdumuzu kepçe ile gezdirerek dökelim.
  10. Hamur kubbesinin tepesinden ise kızgın tereyağımızı dökelim.

Not: Bu kadar yağ çok diye düşünebilirsiniz ama “Babuko” yağlı ve sarımsaklı yoğurdu bol olması gereken bir yemektir. İnanın bu yağ ve yoğurt az bile (Bu hamur ölçüsüne konması gereken normalde 1 kg yoğurt, 250 gr tereyağı ve 500 ml sıcak su) ben azaltarak koyuyorum.

Tadı genel olarak mantıya benzer ama kıyması yoktur ve hamuru daha serttir.

Bir de aslı bu tencere gibi yapılır ama ben resimlerde de göreceksiniz (siz aslını görün diye aslı gibi yaptım) ben önce oydum sonra kalan tüm hamurun üst kapak, alt taban hepsini kırıp borcama koyup ayranını ve yağını öyle döktüm.

Biz tüm hamur oyulduktan sonra üst kapak ve alt taban kırılıp hepsi karıştırılarak yoğurtlananı daha çok seviyoruz. Böyle de yapabilirsiniz aslı gibi de tercih meselesi.

Tencere gibi olan daha şık görünüyor ama hepsi kırılıp yapılanın yenmesi  ise daha kolay.

Bu tarif yöresel bir tariftir ben sevgili kayınvalidemden öğrendim (her ne kadar onun kadar güzel yapamasam da) hepimiz çok severiz bir aralar her Cumartesi yaptığım bir tarifti çünkü” Babuko” yu eşim bir gün sonra (soğumuş hali ile) Pazar sabahları çay ile tüketmeyi çok sever.

Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun