Kağıt ve bambudan yapılan mutfak eşyası ve pipetlerin plastikleri kadar kötü olduğu belirtildi .

0

Kağıt ve bambudan yapılan mutfak eşyası ve pipetlerin plastikleri kadar kötü olduğu belirtildi .

Yeni bir çalışma, ‘çevre dostu’ alternatiflerin uzun ömürlü ve potansiyel olarak toksik kimyasallar içerdiğini ortaya çıkardı.

Belçikalı araştırmacılar, Avrupa’da türünün ilk örneği olan analizde, poli ve perfloroalkil maddeler (PFAS) olarak bilinen sentetik kimyasallar grubu için 39 marka pipeti test etti.

PFAS, test edilen pipetlerin çoğunda bulundu ve kağıt ve bambudan yapılanlarda en yaygın olanıydı.

Sentetik kimyasallar, dış giyimden yapışmaz tavalara kadar günlük ürünlerin suya, ısıya ve lekelere dayanıklı hale getirilmesinde kullanılıyor.

Bu maddeler zamanla çok yavaş bir şekilde parçalanır ve çevrede binlerce yıl boyunca varlığını sürdürebilir; bu özellik onların ‘sonsuza kadar kimyasallar’ olarak bilinmesine yol açmıştır.

Bu ürünler, aşılara daha düşük yanıt, düşük doğum ağırlığı, tiroid hastalığı, artan kolesterol düzeyleri, karaciğer hasarı, böbrek kanseri ve testis kanseri gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkili bulundu.

Araştırma ekibi, kağıt, bambu, cam, paslanmaz çelik ve plastik olmak üzere beş malzemeden yapılmış 39 farklı marka pipet satın aldı.

Çoğunlukla mağazalardan, süpermarketlerden ve fast food restoranlarından satın alınan pipetler daha sonra PFAS için iki tur teste tabi tutuldu.

Analiz, markaların çoğunluğunun (yüzde 69) PFAS içerdiğini ve toplamda 18 farklı PFAS tespit edildiğini ortaya çıkardı.

Kağıt pipetlerin büyük olasılıkla sentetik kimyasalları içermesi muhtemeldi.

Antwerp Üniversitesi’nden çevre bilimci Dr. Thimo Groffen,
“Kağıt ve bambu gibi bitki bazlı malzemelerden yapılan pipetlerin genellikle plastikten yapılanlara göre daha sürdürülebilir ve çevre dostu olduğu yönünde yapılan reklamlar yanıltıcı” ifadelerini kullandı.