Covid-19 aşıları, XBB.1.5 alt varyantını hedefleyecek şekilde güncelleniyor.

0

Covid-19 aşıları, XBB.1.5 alt varyantını hedefleyecek şekilde güncelleniyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri direktörü şu anda EG.5 veya Eris gibi yayılan COVID-19 varyantlarının büyük bir değişimi temsil etmediğini ve Eylül ayında güncellenen aşıların koruma sağlayacağını söyledi.

Direktör Dr. Mandy Cohen, “Şu anda virüslerdeki değişikliklerde gördüğümüz şey, virüsler hâlâ aşımıza duyarlı, ilaçlarımıza karşı hâlâ duyarlı, testler tarafından hâlâ tespit ediliyorlar” dedi.

Güncellenmiş aşıların Eylül ortasından sonuna kadar mevcut olması gerektiği belirtiliyor .

COVID-19 aşı üreticileri, dolaşımdaki virüse daha yakından benzemek için bu yılın başlarında baskın olan sözde XBB.1.5 alt varyantını hedefleyecek şekilde güncellenen aşılarının yeni versiyonlarını oluşturdular.

Cohen, “Eylül ayının üçüncü veya dördüncü haftasında çoğu insan için hazır olacaklarını tahmin ediyoruz” dedi.

Aşıların hala ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanması gerektiğini ve CDC’nin tavsiyelerini yapması gerektiğini de kaydetti.

“Bunu, tıpkı yıllık grip aşımız olduğu gibi, yıllık bir COVID aşısı olarak bir öneri olarak görmemiz muhtemeldir” ifadelerini kullandı .

Pfizer/BioNTech, Moderna ve Novavax’ın tümü, güncellenmiş aşının bu sonbaharda kullanıma sunulmaya hazır olmasını beklediklerini söylediler.

Çarşamba günü Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de dolaşan EG.5 koronavirüs suşunu “ilgili varyant” olarak sınıflandırdı, ancak halk sağlığı için diğer varyantlardan daha fazla tehdit oluşturmadığını söyledi.

Eris, ABD’de hızla büyüyen COVID-19 alt değişkenidir ve CDC’ye göre mevcut COVID vakalarının yaklaşık %17’sinden sorumlu olduğu tahmin edilmekte.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here