Tıpta devrim: Yüksek tansiyon için aşı denemesi!

0

Tıpta devrim: Yüksek tansiyon için aşı denemesi!

İngiliz doktorlar, felç ve kalp krizlerinin önde gelen nedenlerinden biri olan “sessiz katil” yüksek tansiyonu kontrol altına almak için  dünyada bir ilk olan bir enjeksiyonu deniyorlar .

Londra Queen Mary Üniversitesi’ndeki uzmanlar , altı ayda bir yapılan bir iğneyi içeren bir deneme yürütüyor .

Zilebesiran olarak bilinen ve ABD merkezli Alnylam Pharmaceuticals tarafından üretilen ilaç, karaciğer tarafından üretilen kilit bir hormonu hedef alarak çalışıyor .

Araştırmacılar hipertansiyonu olan 107 hastayı incelediler , bunlardan 80’ine deri altına zilebesiran enjeksiyonu yapıldı ve 32’sine hiçbir aktif içerik içermeyen plasebo verildi.

Plasebo alan 32 hastanın beşine daha sonra zilebesiran verildi.

MailOnline’ın bildirdiğine göre ilk analiz, zilebesiran verilen gönüllülerin sistolik kan basıncında altı aya kadar süren önemli bir düşüş yaşadığını gösteriyor .

Gün içindeki dalgalanmaları nedeniyle yüksek tansiyonun tedavisi zor olmasına rağmen, zilebesiran ilacı 24 saat boyunca tutarlı bir düşüşle sonuçlandı.

Zilebesiran, kan damarlarını daraltan ve tansiyonun yükselmesine neden olan bir hormon olan anjiyotensin üretimini engelledi.

Edinburgh’daki denemeyi yöneten Profesör David Webb şunları ekledi: “Bu, hipertansiyonda potansiyel olarak büyük bir gelişme. Son 17 yılda yüksek tansiyon tedavisi için ruhsatlandırılmış yeni bir ilaç sınıfı olmadı.

“Bu yeni yaklaşım, tek bir enjeksiyondan sonra yaklaşık altı ay süren, hem gündüz hem de gece kan basıncında önemli bir düşüşe yol açıyor.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here