Artık rahat bırakın! Fokların yuvasına kaçak iskele yaptılar

0

İzmir’in Karaburun İlçesi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz Foku’nun en önemli yaşam alanları arasında yer alıyor. Akdeniz Foku, 1977 yılında resmen koruma altına alınırken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu yöndeki pek çok uluslararası sözleşmeye de taraf oldu.

Buna karşın, yapılaşmanın yasak olduğu bölge kapsamındaki Mordoğan Mahallesi Ayıbalığı Koyu’nda yer alan For You Otuşbeş adlı turistik tesisin işletmecileri devlete ait kıyıyı işgal ederek iskele kurdu. Hem Özel Çevre Koruma Bölgesi hem de Kıyı Kenar Kanunu’na aykırı olarak kaçak yapılaşma gerçekleştiren işletmeciler, metal kazıklar çakılarak inşa edilen iskeleyi beach club olarak kullanmaya ve yüksek sesli müzik yayınıyla gürültü kirliliği yapmaya da başladı.

For You Otuzbeş adlı işletmecilerin hem anayasaya göre halka ait kıyıyı ticari amaçları doğrultusunda kullanması, hem de fokların yaşam alanında yasak olan yapılaşması toplumun tepkisini çekti. Çok sayıda yurttaş Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e şikayette bulundu.

Sualtı Araştırmaları Derneği dilekçe yazarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Kaymakamlığı ve Karaburun Belediyesi’ni göreve çağırdı.

Karaburun Kent Konseyi de sert bir açıklamayla kaçak yapının derhal kaldırılmasını istedi. Konseyin açıklamasında, “Mordoğan Ayı Balığı Koyu’nda doğa ve çevre katliamının önüne geçilmelidir. Mevcut iskele derhal kullanıma kapatılmalıdır.

Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinin ortak açıklamasında da sorumluluğu olan devlet yöneticilerine aynı yönde çağrıda bulunularak, “Nesli tehlike altında olan Akdeniz fokunun dinlenme ve üreme alanlarından olan Ayıbalığı Koyu’na kurulan ve Karaburun halkı tarafından da istenmeyen bu metal platform derhal kaldırılmalıdır.

20 Mayıs’ta pop şarkıcısı Hande Yener konseriyle sezon açılışı yapan işletmenin davetine ilçenin kaymakamı, belediye başkanı, belediye imar müdürü, zabıta amiri, jandarma ve emniyet yetkililerinin yer aldığı resmi erkan da katılmıştı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, etkinlik deniz kıyısında değil, iç kesimde yapıldı, akşam saatiydi, o nedenle karanlıkta iskeleyi görmedik” dedi.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların tepkisine hak verdiğini söyleyen Erdoğan, “Burası tescil harici bir alan, tasarrufu tamamen Karaburun Milli Emlak Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda. Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik’in 70. Maddesi’ne göre buralarda belediye olarak bizim işlem yapma yetkimiz yok. Ancak yıkım aşamasında destek istenirse ekip görevlendiriyoruz” dedi. Kaçak yapının kaldırılmasına karar verilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, kaymakamlığın bir inceleme heyeti oluşturarak çalışma başlattığını belirtti.

For You Otuşbeş işletmesinin sosyal medya hesabından da bir açıklama yapıldı. Yasaya ve hukuka aykırı olarak suç teşkil eden kaçak yapılaşma hakkında yanıt yer almayan açıklamada, For You Otuşbeş işletmecilerinin doğaya ve çevreye saygılı olduğu iddia edildi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here