Şekil değiştirerek karada, havada ve suda hareket edebilen robot tasarlandı

0

Şekil değiştirerek karada, havada ve suda hareket edebilen robot tasarlandı

Yale araştırmacılarından oluşan bir ekip, karada veya suda olmasına bağlı olarak uzuvlarını değiştirebilen bir robot geliştirdi. Amfibi robot, aşırı ortamlarda potansiyel keşif ve izleme uygulamalarıyla karasal ve su kaplumbağalarından ilham alıyor.

Bilim insanları, parçalarını gerektiğinde tekerlek, pervane ve bacaklara dönüştürerek kara ve hava dahil farklı alanlarda seyahat edebilen “morphobot” adlı yeni bir robot tasarladı.

ABD Northeastern Üniversitesi’nden Alireza Ramezani’nin de aralarında bulunduğu araştırmacılar, morphobotun uçarak, yuvarlanarak, sürünerek, çömelerek, dengede durarak ve engellerin üstünden atlayarak çevrede gezinmek için şeklini değiştirebildiğini belirtiyor.

Bazı hayvanlar, farklı arazilerin üstesinden gelebilmek için uzuvlarını kullanma şeklini ortama uyarlar.

Örneğin denizaslanları, yüzerken de kullandıkları yüzgeçlerle karada da yürür ve mirketler arka ayaklarını çevrelerini gözetlemek için kullanır.

Kınalı keklikler de dik yokuşlarda 4 ayak üzerinde yürümek için kanatlarını kullanma şekillerini değiştirir.

Benzer şekilde, bu hafta Nature Communications adlı bilimsel dergide tanıtılan morphobot da kuşlar, mirketler ve foklar gibi hayvanların uzuvlarına yeni işlevler yükleme yeteneklerini taklit ederek onlardan esinlenen farklı hareket biçimleri sergiliyor.

6 kg ağırlığındaki robotun, her birinde iki eklem yeri olan 4 bacağı ve bacak bitimlerine sabitlenmiş kanal tipi fanları var.

Morphobotun uzunluğu 70 cm, genişliği ve yüksekliği de 35 cm.

Bu yeni çalışma, morphobotun fanlarının gerektiğinde bacak, itici pervane ve tekerlek işlevi görecek şekilde biçim değiştirebildiğini gösteriyor.

Robot, engebeli arazide yürümek, dik yamaçları aşmak, büyük engellerin üstünden atlamak, daha yükseğe uçmak ve alçak tavanlı yolların altından geçmek için hareketlerini değiştirme yeteneğini sergiliyor.

Araştırmacılar çalışmaya dayanarak gelecekteki mobil robotların, hareket stratejilerini uyarlayarak karmaşık arazilerde gezinmelerini sağlayacak çok işlevli uzuvlarla tasarlanabileceğini söylüyor.

Bu yeni inovasyon, doğal afetlerden sonraki arama ve kurtarma müdahalelerinde, uzay araştırmalarında ve otomatik kargo teslimatında kullanılanlar gibi zorlu ortamlardan geçecek robotların tasarımının daha da geliştirilmesini sağlayabilir.

Bilim insanlarına göre elde edilen bulgular, çeşitli ve zorlu arazilerde seyahat edebilecek çok amaçlı uzantılara sahip robotlar tasarlamanın avantajlarını ortaya koyuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here