GAZZE’DE YENİ ATEŞKES UZUN SÜRELİ OLABİLİR

0

GAZZE’DE YENİ ATEŞKES UZUN SÜRELİ OLABİLİR

Gazze’de ateşkes için Katarlı ve Mısırlı yetkililerin arabulucuğunda yapılan görüşmelerde önemli bir aşamaya gelindi. Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Halil El-Hayya başkanlığında bir heyet Mısır’da bulunuyor. Görüşmelerde İsrail’in ateşkes ve diğer konular için verdiği son teklif ele alınacak.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan Hamas yetkilileri, İsrail önerilerine Hamas’ın vereceği yanıtın belli olmasının beklendiğini bildirdiler.

Hamaslı yetkililerin verdiği bilgiye göre, anlaşmayla ilk aşamada İsrail cezaevlerindeki tutukluların salınmasının karşılığında 40’tan az rehinenin serbest bırakılması söz konusu olabilir. İkinci aşamada ise kalıcı ateş kes veya kalıcı sakinlik dönemi yürürlüğe girebilir. Hamas kalıcı ateşkes teklif etmiş buna karşılık İsrail ise “kalıcı sakinlik dönemi” tanımını gündeme getirmişti. Ayrıca İsrail’in Gazzelilerin güneyden kuzeye geçişlerine izin vermesi gündeme gelebilir. İsrail birliklerinin Gazze’den kısmen çekilmesi de görüşmelerde ele alınıyor.

Ateşkes konusunda bu gelişmeler olurken İsrail Gazze’de Refah kentini bombaladı. Hamas yetkililerinin verdiği bilgiye göre 20 Filistinli can verdi.