Araştırıldı, kanıtlandı. İlk romantik öpücük ne zaman yaşandı? İşte o tarih

0

Araştırıldı, kanıtlandı. İlk romantik öpücük ne zaman yaşandı? İşte o tarih

Antik Mezopotamya’da yapılan yeni araştırmalar, ilk romantik öpücüğün 4500 yıl önce gerçekleştiğini gösterdi.

Yeni kanıtlar, ilk romantik öpücüğün kayıtlarının en az 4.500 yıl öncesine, bilim insanlarının daha önce düşündüğünden yaklaşık 1.000 yıl önceye dayandığını gösteriyor.

Science dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, Kopenhag Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, erken Mezopotamya toplumlarından kil tabletler ve diğer materyaller üzerine çizim yaptıktan sonra “eski öpüşme tarihi” hakkındaki bulgularını açıkladılar.

Daha önce, insanlarda romantik anlamdaki öpücüğün en eski kanıtının 3.500 yıl önce Güney Asya’da ortaya çıktığına inanılıyordu. Kopenhag Üniversitesi’ne göre, daha sonra Güney Kore’den diğer bölgelere yayıldı.

Yeni araştırma, bu teorilere meydan okuyor ve öpüşmenin çok daha önce başlayarak birçok farklı bölge ve kültürde yaygın olduğunu öne sürüyor.

Araştırmada çivi yazısı ile yazılmış kil tabletleri inceleyen bilim insanları, Akad dilinde öpüşmenin “arkadaşça ve ailevi sevgi” ve “erotik eylem” olmak üzere iki gruba ayrıldığını kaydetti.

Mezopotamya tıp tarihi uzmanı ve makalenin ortak yazarı Troels Pank Arbøll, “Bu kil tabletlerin binlercesi bugüne kadar hayatta kaldı ve öpüşmenin arkadaşlıkların ve aile üyeleri arasındaki ilişkilerin bir parçası olabildiği gibi, eski zamanlarda romantik yakınlığın bir parçası olarak görüldüğüne dair açık örnekler içeriyor.”

“Bu nedenle öpüşme, yalnızca herhangi bir bölgede ortaya çıkan ve oradan yayılan bir gelenek olarak görülmemeli, ancak birkaç bin yıl boyunca birçok eski kültürde uygulanmış gibi görünüyor.” dedi.

Çalışma, romantik öpüşmenin kesin kökenleri belirsizliğini korurken, yazının ortaya çıkmasından önce bile gerçekleşmiş olabileceğine dair bazı olası kanıtlar olduğunu söyledi.

Çalışmanın bir diğer ortak yazarı Sophie Lund Rasmussen de, “Aslında, insanların yaşayan en yakın akrabaları olan bonobolar ve şempanzeler üzerine yapılan araştırmalar, her iki türün de öpüştüğünü göstermiştir” diye ekledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here