ÇALIDAN ÇIRPIDAN AMATÖRCE… UKRAYNA’DAKİ RUS ORDUSUNDA KAMUFLAJ

0
Rusya topraklarında, Rostov yakınlarında Ukrayna Donbas'a giden Rus askeri araçları. Ciddi bir kamuflaj yerine araçlara gelişigüzel çalılar iliştirilmiş.

BATILI GÖZLEMCİ UZMANLAR ACEMİLİKTEN ÖTÜRÜ ŞAŞKIN

Oğuz HAKSEVER

Ukrayna’ya saldıran ve işgal eden Rusya ordusunun batılı gözlemciler tarafından “amatörce” diye nitelenen askeri donanım uygulamalarına bir yenisi eklendi. Washington Post gazetesinde yayımlanan bir habere göre, Rus mekanize zırhlı araçlarının, tanklarının kamuflajları “çaresizliğin işareti” olarak değerlendiriliyor.

Normalde söz konusu askeri operasyonlarda genellikle ağ kamuflajları veya özel kumaşlar kullanılması gerekirken Rus askerlerinin büyük araçları çalı çırpıyla, küçük ağaç dallarıyla, halılarla veya eski püskü brandalarla kamufle etmeye çalışmaları gerek sosyal medyaya düşen görüntülerde gerekse uydu veya İHA görüntülerinde dikkat çekti.

HAZIRLIKSIZLARININ VE UKRAYNALILARI KÜÇÜMSEDİKLERİNİN TİPİK KANITI

Aşağıdaki görüntü, “amatörce diye nitelenen askerliğe kanıt olarak gösteriliyor. Bir Rus askeri Ukrayna’da çatışma sırasında siper almaya çalışırken zırhlı araca uygulanan acemi kamuflaj da görüntüye giriyor.

Rus askerlerinin kamuflaj tekniklerine bir başka örnek. İnsansız Hava Aracı ile çekilmiş görüntüde Rus tanklarının kamuflaj için halılarla ve eski püskü brandalarla örtüldüğü görülüyor. Bu halleriyle Rus tanklarının ısıya güdümlü Javelin tanksavarlarına karşı korumasız oldukları belirtiliyor.

 

Askeri araçların tabiatla kamufle edilmeleri yerinde bir uygulama olabilir. Ancak yukarda görüldüğü gibi özenli yapılması gerekiyor.

Amerikalı askeri uzmanlara göre, Rus askerlerinin başvurduğu kamuflaj yöntemleri, Ukrayna saldırısına hazırlıksız olarak giriştiklerinin ve subayların astlarını yönetmekte yetersiz olduklarının ciddi birer göstergesi…

Özel kumaştan modern bir kamuflaj örtüsü. Bu örtüler çıplak gözden gizleyebilme niteliklerinin yanısıra kızılötesi radarlara ve düşük frekanslı radarlara karşı da etkili örtüler.

Rus ordusundaki söz konusu eksiklikler ve yetersizlikler batılı uzmanları şaşırtıyor. Uzmanlar Rusya Federasyonu Ordusu’nun 2018 yılında yaptığı tatbikatlar hatırlatıyorlar. Bu tatbikatlarda Ukrayna’da gözlenen yoksunluklara tezat, modern ve etkili donanımlar sergilenmişti.

Rus ordusu bu sıkıntıları çekerken, Kievli kadınlar Ukrayna ordusunun kamuflaj örtüsü ihtiyacında önemli bir rol oynuyorlar.

Kiev’de Ukrayna ordusu için kamuflaj ağı üreten kadınlar. 2014 yılındaki çatışmalardan bu yana aralıksız ürettikleri için oldukça ustalaşmışlar. Atölyeleri, Ukraynalı askerlerin teşekkür amaçlı yolladıkları imzalı Ukrayna bayraklarıyla donanmış durumda.

Ukrayna’nın işgalinin ilk haftasında Rus ordusunun başka donanım yetersizlikleri de gözlenmişti. Rus askerlerin kullanım süresi dolmuş 7 yıllık tayınları, haberleşmede kullandıkları ve Ukraynalılar tarafından kolaylıkla dinlenebilen amatör çarşı işi telsizleri haberlere konu olmuştu.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here